U RS potiču žene da rađaju, u FBiH novim mamama ni pfeninga!

2 min. za čitanje

Vijeće ministara BiH na posljednjoj je sjednici razmatralo izjašnjenje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH na Specijalni izvještaj Ombudsmena za ljudska prava BiH u vezi s žalbama žena radi prava na naknade plaća za vrijeme porodiljskog odsustva.

Na sjednici je konstatovano da Vijeće ministara BiH ne treba poduzimati nikakve mjere u vezi s ovim pitanjem, dok Ustavni sud BiH ne donese konačnu odluku u ovoj pravnoj stvari. Prema Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH, zaposlenice ostvaruju različita prava, ovisno od toga u kojem entitetu ili kantonu su im uplaćivani doprinosi.

Zaposlenica u institucijama BiH iz Republike Srpske ostvaruje naknadu u stopostotnom iznosu prosječne plaće koju je primala u posljednja tri mjeseca, dok zaposlenica iz Federacije BiH tu naknadu uopće ne ostvaruje ili je ona različita, ovisno od kantona iz kojeg dolazi.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je u izjašnjenju na Specijalni izvještaj Ombudsmena BiH predložilo Vijeću ministara da Ministarstvo finansija i trezora BiH, po hitnom postupku, pokrene izmjenu Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kako bi zaposlenicama bila osigurana jednaka prava, a Ministarstvo civilnih poslova BiH inicira izmjene i dopune postojećih entitetskih propisa, koji će biti harmonizirani sa međunarodnim dokumentima, koji se odnose na ostvarivanje jednakih prava na naknade za vrijeme porodiljskog odsustva, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(SodaLIVE.ba/Agencije)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ma neka i onako ce postat drzava srpska :@

adbanner