Od 28. septembra izdavanje novih tablica i saobraćajnih dozvola

2 min. za čitanje
tabliceIzdavanje novih registarskih tablica i saobraćajnih dozvola u BiH počeće od 28. septembra, potvrđeno je u Ministarstvu saobraćaja i komunikacija BiH. Vlasnici automobila će dokumenta mijenjati kada im istekne registracija vozila, a tada će dobiti vlasničku karticu i potvrdu o registraciji, dok će na automobilu morati imati naljepnicu o tehničkom pregledu.

“Vozilo neće moći promijeniti vlasnika ako nema taj dokument”, rekla je za sarajevsku štampu Amila Opardija, portparol Agencija za identifikacione dokumente /IDDEEA/.

Na kraju, slijedi izdavanje potvrda o registraciji vozila. Opardija je navela da se nakon uvođenja ovog dokumenta više neće izdavati dosadašnja prometna dozvola, s tim da će određeno vrijeme oba dokumenta biti važeća.

Zapravo, vozači neće morati mijenjati dozvolu sve dok ne popune sve rubrike za produženje važnosti registracije vozila na svojoj saobraćajnoj dozvoli.

Predviđeno je da u narednih pet godina u upotrebi paralelno budu i saobraćajne dozvole i potvrde o registraciji, a sadašnje tablice važiće do isteka registracije.

Nove tablice će se razlikovati od današnjih – u lijevom dijelu biće plavo polje sa natpisom BiH, po uzoru na praksu u EU.

Novim pravilnikom, koji će biti objavljen u ponedjeljak, osim ove predviđa se još jedna izmjena – na tablicama će biti slovo i dva broja – slovo – tri broja, za razliku od dosadašnjih tablica sa tri broja – slovo – tri broja.

Koliko će koštati nove registarske pločice i svi potrebni dokumenti još nije poznato.

(Srna)

Podijeli ovaj članak
1 komentar