Recimo Ne – listi čekanja

10. Avgusta 2009.
2 min. za čitanje

udruzenjezenahamanU prostorijama Udruženja žena Tuzle, danas je održana press konferencija u povodu najave kampanje RECIMO „NE“ – LISTI ČEKANJA!

Riječ je o kampanji koja ima za cilj pružanje pomoći ženama oboljelim od karcinoma dojke, koje zbog birokratije čekaju na lijek Herceptin. Niz aktivnosti koje bi trebale promjeniti trenutnu situaciju u vezi liste čekanja za ovaj lijek pokrenule su članice Udruženja “Renesansa” iz Sarajeva, a pridružilo im se i Udruženje žena Tuzle.

Žene kod kojih je karcinom dojke okriven u ranoj fazi, žene koje su redovno obavljale mamografske preglede, na listi čekanja su za lijek Herceptin koji im može spasiti život. S obzirom da se na lijek čeka godinu i više, jasno je da će za mnoge na listi biti kasno jer bolest ne čeka a efikasnost lijeka se smanjuje kako bolest napreduje. Nevjerovatno je da se oboljele žene iz Federacije Bosne i Hercegovine stavljaju na bilo kakve liste čekanja za lijek dok se u Republici Strpskoj i zemljama regiona ne čeka.

Trenutno je 87 žena na listi, od toga devet iz Tuzle. To nije 87 jabuka nego osoba, majki, žena, sestara i svih drugih koje su isto mislile da se bolest dešava nekome drugom.

Članice Udruženja žena Tuzle, u subotu, 18.08. organizuju akciju potpisivanja peticije “Recimo Ne – listi čekanja”. Tom prilikom će svima djeliti i sladolede simbolične roza boje i isto tako simbolične poruke “Ne dozvolite da se život topi kao sladoled“.

Dođite u 18 sati ispred bivšeg kina Centra i podržite ovu humanu akciju, da se bar pokuša smanjiti broj od 500 žena u našoj zemlji koliko ih svake godine umire od karcinoma dojke, a svaka osma žena je imala, ima ili će dobiti karcinom dojke.

(Tuzlarije/SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments