fbpx

Nastavljen štrajk radnika GIKIL-a

2 min. za čitanje
Radnici Global Ispat Koksne industrije Lukavac (GIKIL) i danas pod kontrolom drže izlaz i ulaz robe u krug tvornice. Nastavljaju s obustavom rada iako je u petak nadležni sud u Tuzli štrajk proglasio nelegalnim, a menadžment upozorava da bez otpreme gotovih proizvoda nema ni isplate zaostalih plaća zbog kojih je štrajk i počeo.
Na drugoj strani, radnici GIKIL-a u Lukavcu istrajavaju u zahtjevu za isplatom dviju zaostalih plaća. Još u julu obećane a neisplaćene plaće te uvjeravanja menadžmenta o niskim cijenama koksa na tržištu i mjesečnim 5-6 miliona maraka gubitaka zbog održavanja koksne baterije kod radnika nisu izazvali saosjećanje. Radnici kažu da novca ima i da se on troši na sve osim na one koji su ga zaradili.
„Što izvezemo koksa toliko uglja možemo dobiti. Zbog toga je situacija i više nego ozbiljna“, kaže Faik Buševac, zamjenik direktora GIKIL-a.

Trenutno unutar kombinata ima uglja za 4-5 dana. Ako ne pristigne nova količina, kaže Buševac, niko neće donijeti odluku o zaustavljanju nego je tehnologija baterije takva da će se sama od sebe ugasiti.

Spremnost na isplatu jedne plaće u Upravi objašnjavaju pozajmicom i gotovine Stenkora, kupca koji je tim novcem trebao platiti željeznicu. Radnici tvrde da je tu riječ o istom vlasniku koji određuje cijenu i uglja i koksa.

(SodaLIVE.ba/FENA)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments