Najveći broj radnih dozvola za strance izdaje se direktorima

2 min. za čitanje

Najveći broj radnih dozvola kada su u pitanju strani državljani na području Tk tokom protekle godine izadato je direktorima, odnosno vlasnicima i osnivačima stranih firmi, koje sjedište imaju na području Tuzlanskoga kantona. Tokom 2009.godine na području TK izdate su ukupno 152 radne dozvole stranim državljanima. U F BiH stranim državljanima je tokom februra 2010. godine izdato 89 radnih dozvola, što je 15 puta više u odnosu na januar.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje TK, tokom 2009. godina za rad na našem kantonu stranim državljanima su izdate 152 radne dozvole, od kojih su 44 izdate prvi put, a 108 njih je produženo od ranije. Najveći broj radnih dozvola tokom 2009. godine izdato je stranim farmaceutima, inženjerima arhitekture, hemijskim i mašinskim inženjerima.Razlog tome jeste činjenica da su poslodavci tražili da pomenuti kadar poznaje turski ili engleski jezik. Takvih osoba na evidenciji nije bilo te je bilo potrebno angažovanje stranih državljana.

Zakonom o zapošljavanju stranaca propisano je da se radna dozvola može izdati strancu pod sljedećim uslovima: da stranac ima odobrenje za stalno nastanjenje ili privremeni boravak u F BiH, te da u evidenciji Službe za zapošljavanje među nezaposlenima nema osoba koje ispunjavaju uslove koje poslodavac zahtjeva u cilju zaključivanja ugovora o radu ili ugovora o obavljanju privremenih i povremenih radova.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner