Ukoliko vlasti u Federaciji ne donesu izmjene boračkih zakona, hiljade boraca će izaći na ulice

13. Aprila 2010.
2 min. za čitanje

Skupština Saveza ratnih vojnih invalida Bosne i Hercegovine i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca dogovorila je na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu za 21. april proteste članova ovih udruženja na području Federacije, ukoliko odgovorni ne ispoštuju određene njihove zahtjeve. Prvi zahtjev je da Vlada FBiH uvaži prijedlog zakona o prihodovnom cenzusu u formi koju sugerišu boračke asocijacije, što bi značilo da njihovo članstvo treba izuzeti od prihodovnog cenzusa na primanja koja imaju mjesečno na osnovu ratnog invaliditeta ili pogibije članova porodica.

Ako se Vlada ogluši o ovaj zahtjev, Savez RVI te Organizacija porodica šehida i poginulih branitelja zahtijevat će od oba doma u Federalnom parlamentu da po hitnom postupku van snage budu stavljene zakonske izmjene donesene u februaru a odnose se na čitav set postojećih boračkih zakona. Ne prihvata se Zakon o provođenju kontrole zakonitosti korišćenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite ako će se, kako je rečeno, primjenjivati selektivno. Rukovodstva temeljnih boračkih asocijacija treba sa svim ovim zaključcima da upoznaju predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji te da ne pregovaraju s njima ni o čemu što se kosi s navedenim zahtjevima, rečeno je također. Savezu ratnih vojnih invalida te Organizaciji porodica šehida i poginulih boraca pridružit će se na protestima 21. aprila članovi organizacije dobitnika ratnih priznanja kao kategorije kojoj je uvođenje cenzusa i vremenski određeno, od 1. maja ove godine, najavljeno je iz te asocijacije.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ponovo boračke organizacije nisu jedinstvene, jer ovdje ne vidim podršku demobilisanih boraca. Vjerovatno demobilisani borci još neznaju ko im je predsjednik, ko predstavlja te ljude ili je njima sve idealno pa se ne miješaju u tuđe stvari.

trebaju da se bore zajedno nije ni nama dobro idemo svi na ulice samo krnite ustanita na noge trazimo svi smo uz vas