Invazija bubamara na njemačku obalu

30. Jula 2009.
1 min. za čitanje

bubamaraNjemačka obala, koja se pruža od Sjevernog do Baltičkog mora, suočava se sa najezdom miliona bubamara usred turističke sezone.

Bubamara u ogromnom broju ima i u sjevernoj njemačkoj luci Hamburgu, koja leži na rijeci Labi, a udruženje za zaštitu prirode NABU ističe da su ti insekti bezopasni.

“Radi se o prirodnom fenomenu”, naveo je Bernd Kvelmac, portparol NABU-a iz Hamburga. Prema njegovim riječima, bubamare nisu pošast iako se brojni turisti žale zbog ove neobične najezde.

Vlasnici restorana i barova u blizini Hamburga primjećuju drastičan pad posjete njihovim lokalima, pošto turisti izbjegavaju bašte i terase zbog bubamara. Neki čak odbijaju da posjećuju plaže.

Udruženja za zaštitu prirode navode da se najezda bubamara djelimično može objasniti izuzetno velikim brojem lisnih vaši kojima se one hrane, kao i povoljnim klimatskim uslovima.

Organizacije zabrinjava, međutim, množenje azijskih bubamara – vrste koja se hrani većim brojem lisnih vaši i koja je štetna za ostale bubamare pošto nastoji da ih eliminiše.

(Beta)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments