Biometrijski pasoši stižu mjesec dana prije

30. Jula 2009.
1 min. za čitanje

pasosbioPrva isporuka biometrijskih pasoša za građane BiH biće izvršena 15. septembra, a druga 1. oktobra, mjesec dana prije ugovorenog roka.

Dogovorili su to ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj i direktor za strategiju i planiranje firme “Bundesdrukeraj” Hajnc Oto Mojn.

Ovim dogovorom Alkalaj je obezbijedio uslove da nadležne institucije u BiH ispune ključne uslove iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, kontinuiran proces izdavanja biometrijskih pasoša, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Izdavanjem biometrijskih pasoša mjesec dana prije dogovorenog roka otvorila bi se mogućnost da Evropska komisija u oktobru ove godine konstatuje da je BiH ispunila ključni uslov iz Mape puta, što bi se trebalo reflektovati i u prijedlogu koji bi uputila Savjetu EU za ukidanje viznog režima i za BiH, navodi se u saopštenju.

O razgovoru i postignutom dogovoru Alkalaj je obavijestio predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikolu Špirića i ministra civilnih poslova Sredoja Novića da bi mogli preduzeti naredne korake iz svoje nadležnosti.

(Srna)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments