Organska hrana nije zdravija od obične

30. Jula 2009.
1 min. za čitanje

Organska hranaHrana proizvedena organskim putem nije kvalitetnija u prehrambenom smislu, niti je zdravija u poređenju sa običnom hranom, pokazuju rezultati nove studije. Istraživači Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu objavili su da potrošači plaćaju veću cijenu za takozvanu organsku hranu, jer pretpostavljaju da je ona zdravija, čime se stvara globalno organsko tržište koje je 2007. godine vrijedilo 48 milijardi dolara.

Sistematskim razmatranjem 162 naučna rada objavljena u posljednjih 50 godina, utvrđeno je da između dvije vrste hrane ne postoji značajna razlika.

“Utvrđen je manji broj razlika u nutricionom sadržaju između hrane proizvedene na organski i konvencionalan način, ali to nema veliki značaj za zdravlje”, izjavio je Alan Dangur, jedan od autora izvještaja.

Rezultati istraživanja koje je provedeno na zahtjev Agencije za prehrambene standarde britanske Vlade objavljeni su u Američkom žurnalu za kliničku prehranu.

Prodaja organske hrane opala je na nekim tržištima, uključujući Britaniju, pošto su potrošači zbog recesije počeli manje da troše.

(Biznis.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments