fbpx

Violentna ćud Milorada Dodika

5 min. za čitanje
Piše: Atif Kujundžić
Piše: Atif Kujundžić
Piše: Atif Kujundžić

Zašto vas vaš entitetski predsjednik čini nejednakopravnim, tj. zašto ne poštuje vaša pravo na svaki milimetar površine VAŠE ZEMLJE i isto svodi na samo na formalni nivo entitetskog razgraničenja prema Dejtonskom sporazumu, mada usprkos razgraničenju svi narodi žive u oba entiteta? Otkuda Srbima uopće toliko brutalan i nekulturan čovjek i otkuda, da baš tu pojavu izaberete za entitetskog predsjednika, a tako ga učinite svojim prvim čovjekom i predstavnikom u svim zvaničnim prilikama? Kako se on može odricati vaše zemlje?

Nije riječ samo o tome da Dodik ne voli međunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu /o čemu svako malo nešto govori i za medije/, riječ je o tome da on ne poštuje ni srpski narod koji ga bira, jer čini ono što niti jedan kulturan čovjek ne bi nikad učinio. Dok na prijemu intoniraju bosanskohercegovačku himnu, Dodik sjeda u fotelju i pri tome se bahato, drsko, čitati: neodgojeno, ceri, pokazuje izvaljenu trbušinu i neukusno uzak sako koji mu ne može sakriti zlopnjak. Za to vrijeme, svi stoje mirno kako protokol nalaže, dakako i ambasador Rusije Aleksandar Bocan – Harčenko, što u prvom redu sugerira da Milorad Dodik ne poštuje protokol Ruske Federacije sačinjen za tu prigodu. /Prema klix.ba, 19,30 – 10. 06. 2014./.

To da Milorad Dodik ne voli Bosnu i Hercegovinu njegova je prva izjava u svakoj prilici, ali zašto ne poštuje protokol ambasadora Ruske Federacije, ostat će nejasno, jer se u Rusiju, a posebno u predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina kune. U svakom slučaju, borba protiv nekoga ko mu se ne dopada, koga javno ne voli čak i na protokolarnom nivou, samo je primitivizam kakav može on demonstrirati svojom pojavom, nesmislenim i izlišnim postupcima kojima daje smisao njegova surovost i brutalnost.

POTPISAN SPORAZUM O PRIVREDNOJ SARADNJI SA REPUBLIKOM SRPSKOM
Pri tome, u predstavničkom smisli više se nikako ne radi samo o njegovim osobnim naklonostima, prostakluku i neukusu. Radi se o proračunatom širenju negativne energije među Srbima, pokazivanju i dokazivanju kako njemu usprkos njegovoj nekulturi Bosna i Hercegovina ne može ništa, radi se o snaženju napetosti među bosanskohercegovačkim narodima, o pokazivanju u salu rastopljenih mišića, ali i ma kakav da jeste – istinskom omalovažavanju vlastite Zemlje, njezinih Naroda i protokola koji je sačinio domaćin – u ovom primjeru Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

U krajnjoj liniji, nepoštivanje protokola ruskoga ambasadora u dijelu intoniranja bosanskohercegovačke himne /jer je i ruska Ambasada u Bosni i Hercegovini – na svome tlu/, znači i odricanje srpskoga prava na Bosnu i Hercegovinu i gostormstvo Ruskoj Federaciji, ali ponižavanje srpskoga naroda na način da preko njegovoga nekulturnoga ispada omalovažava protokol i do mjere koju nije imao priliku doživjeti. Jadna mu majka. On to još nedvosmisleno smatra osobnim poenom u predizbornoj kampanji!

Svima nam se svašta časno i nečasno događalo, ali toliku i takvu nekulturu – Srbi nikada nisu demonstrirali. Hoće li ikad iko moći pomisliti, kako ga poštuje ili kako će ga poštovati neko ko ne poštuje vlastitu domovinu??? Hoće li takvome čovjeku ikad iko i u kakvom odnosu moći povjerovati, bilo kojim povodom?
Nevjerojatno. Ipak, nije nestala Bosna i Hercegovina. Nije nestao Milorad Dodik. Tanka veza među narodima je opstala. Povećala se mučnina pri pomisli na taj odnos koji ionako jedva opstaje više kao kulturnocivilizacijska navika i međusobna milenijska uvjetovanost, makar i kao nužnost navike međusobnog života. Milorad Dodik sve pretvara u jad, nelagodu i neprijatnost.

Konačno, nikakva, ni bilo kako transformirana pozicija entiteta Republika Srpska, ne može Republiku Srpsku izmjestiti iz Bosne i Hercegovine koja joj je elementarna, geografska datost i nužnost – zadatost. Upravo na tom mjestu, ponašanje Milorada Dodika se pretvara u elementarno zlo međunacionalnih odnosa u Bosni i Hercegovini i ovaploćuje se kao prijetnja svakoj dobroti i pozitivnoj opciji u perspektivi.
Nije čudo što Milorad Dodik čini što hoće, to je njegovo pravo, ali je čudo da mu se to tolerira od entiteta Republika Srpska do institucija međunarodne zajednice. Uostalom, on s istim prijezirom govori o cijelome svijetu kao i o Bosni i Hercegovini. U ovome trenutku moramo izuzeti Rusku Federaciju /dokle li, kako li/ s obzirom na njegovu violentnu ćud i kontraverzne postupke. /Pamtimo kako je nedavno u jednom političkom dijalogu u Sarajevu, grubo i s otvorenim prijezirom sa stola odgurnuo stalak sa zastavicom Bosne i Hercegovine, ustranu, pa su se prisutni zvaničnici zgledali i u čudu našli spram tolikog primitivizma./

Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

krkan ostaje krkan

U pravu si Atife. I meni je zao sto su se moji bosanski Srbi odrekli svoje zemlje zarad neke tamo daleke “majke Srbije” u kojoj su klasificirani kao “bosanci”, sto i jesu ali sto nece da priznaju. Elem, nije Dodik kriv, mi smo go*vna. I tog Dodika je neko izabrao, na demokratskim izborima, jer covjek ocigledno uziva podrsku za svoju politiku. A zasto je uziva? E pa to je ono sto sam mnogo puta pokusao da kazem kao komentar na tvoje tekstove – zbog toga sto ljudi poput tebe i Dodika huskaju nacionalisticka osjecanja i uzivaju korist od toga. Ti si taj koji je u svojim clancima o Smoluci cijeli srpski narod okarakterisao kao zlocince, agresore, fasiste, ubice, silovatelje itd. Na taj nacin si ih napljuvao da ni generacije rodjene posle 1995-e nece ravnodusno da gledaju na to, iako veze nemaju sa proslim gradjanskim ratom/agresijom.

Ti isti SDS-ovci koji su organizovali “odbranu Ozrena” danas uzivaju na tom istom Ozrenu, idu u Lukavac, jednostavno nemaju problema. Oni koji nisu htjeli da prljaju ruke i otisli, oni tamo nisu dobrodosli. Pa ti meni onda pricaj o Bosni kao drzavi svih njenih Srba.

Čuj zašto mu toleriraju institucije medjunarodne zajednice ovakvo ponašanje.Pa ovaj sistem u kojem egzistiraju razne vrste diskriminacije,fašizma,aparthejda,netolerancije upravo je uspostavila ta j…na medjunarodna zajednica tj.kurvanjska politika ovih iz Evrope i SAD-a.Oni se ne vode principima pravde i pravednosti nego njihovim ekonomskim,političkom i geostrateškim interesima u kojima je pravda i pravo samo kolateralna šteta.

Atife ti imas bolest Srbofobije a da je to tacno i da si patoloski tip ima dokaza dosta jer ti vadis iz naftalina nesto da bi crvao pa se posle pitas i ti i mnogi drugi “zasto nam je kako nam je” Davnih 80-tih godina sam za vrijeme studija u srcu Bg u predivnoj Skadarliji narucivao pjesme “Bosno moja” i ponosno zvao se Bosanac ali posle svih ovih godina i svih izliva mrznje prema Srbima i svih atifa i atifica i njegovih adjutanata nikada mi ne bi palo na pamet da tako nesto ponovim.Drugim rijecima ti dajes zavrsni udarac nekom “zajednickom zivotu”ako bi ikada zazivio????Kao sto predhodnik rece ti si kroz clanke o Smoluci dobre ljude i cestite domacine fasitima napravio.Tako generalisati ljude kroz nekoliko pojedinaca nije dobro a u nekoj normalnoj drzavi bi morao kaznu odlezati.Cesto sam se pitao ko ti daje za pravo da tako pises.Ako ti je to terapija nastavi Dg.Srbofobija chronica