fbpx

Preko noći se desila retraumatizacija naših osjećanja, kako postići mir sa sobom?

2 min. za čitanje
Getty Images/iStockphoto

Za SodaLIVE.ba: Esma Omerdić, dipl.psiholog

Posljednjih dana svjedoci smo događaja koji nas vraćaju u prošlost. Našli smo se u poziciji koja podsjeća na našu izvornu traumu, jer smo i sami doživjeli rat. Neki od nas su bili prognani iz svojih kuća i gradova, drugi su izgubili svoje voljene, a većina je bila sa oružjem u rukama. Bili smo gladni i željni blagostanja. Od tada je prošlo 30 godina. 

Nakon što je počeo rat na istoku Evrope preko noći se desila retraumatizacija naših osjećanja, koja pobjeđuje zdrav razum. U samo par dana sa polica je nestalo brašno i kvasac, a cijene istih postaju nerealno visoke. Preplavila su nas neugodna osjećanja. Uznemireni smo, tužni, prestrašeni, ljuti i bijesni. Neki osjećaju i da s njima nešto nije u redu. Stvari se ponavljaju. 

Kao pojedinac možda je i moguće proći kroz retraumatizaciju radeći na izvornoj traumi, a kao nacija sumnjam da možemo isplivati iz vrtloga ovih neugodnih osjećaja. Majke još uvijek traže kosti svoje djece, komšije zovu izbjeglicama. Medijski rat je svuda oko nas, a našu djecu pokušavaju odgajati u strahu od ljubavi. 

Nije nama lako ni s nama samima, jer smo ljubavi rekli zbogom. U trci za materijalnim blagostanjem zagađujemo našu planetu. Šminkamo se po potrebi, a pri tome zaboravljamo na prave vrijednosti. Mijenjamo maske u skladu sa događajima koje nam društvo nameće. 

Ljudi, volite se! Brinite o sebi, posebno o svom mentalnom stanju! Priznajte sebi i svoje mane i vrline. Pomirite se sami sa sobom. Uvažite svoja neugodna osjećanja i podsjetite se zašto su takva. Da li ste bili oštećeni, zanemareni, odbačeni, maltretirani… Istražite uzrok svojih sadašnjih osjećaja. Razgovarajte sa onima koji Vas znaju slušati i u koje imate povjerenje. Dajte sebi šansu da ostvarite dobrobit. Posjetite prijatelje i gradite odnose sa ljudima na uzajamnom poštovanju i razumijevanju. Nemojte zaboraviti na svoje komšije. 

Ne tako davno smo uvidjeli da i bez dovoljno hrane se moze preživjeti. Širite ljubav! Samo tako mi, neobično obični ljudi, možemo postići mir.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Nekada su maske nosili pljačkaši i zlikovci ali narod- ne.Danas su narodu navukli maske a sebi bogtastvo,moć i prljave strasti. Što se nekada krilo,danas se otvoreno i s “ponosom” radi i pokazuje.A narod,gluh i obnevidio muči u tami i strahu da ga mrak ne pojede.