fbpx

Teze o Bosni (BiH) i popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini

3 min. za čitanje
  • Ime Bosna nastalo je od rijeci Bosona koja se kao podrucije (oblast) prvi put pominje u djelu Konstantina Porfirogenita (cara-pisca) sredinom X stoljeca.Bosona je jezgro buduce drzave koja se afirmirala u vrijeme legendarnog i u narodu omiljenog Kulina bana (1189.-1204.).Uporedo s tim afirmirano je i potvrdjivano ime Bošnjani-stanovnici Bosne ,koji se prvi put pominju u carskoj tituli Manojla Komnena 1166.godine .
  • Po imenu Bošnjani , Bosnom je nazvano i maticno podrucije na kojem taj narod zivi i kojemu ta teritorija pripada.Sam naziv Bosna je od imena trackog plemena Basanisa.
  • U strukturi stanovnistva Bosne (BiH) su :Iliri oko 40%, Germani-Goti oko 20%, Kelti oko 15%,Tračani oko 4% i Slaveni oko 15%.Slaveniziranje Bosne uslovljeno je nacinom zivota i proizvodnje – u prvom redu razvojem zemljoradnje.Time je i jezik Bošnjana bitno slaveniziran.
  • Na podučiju Bosne i bosanske drzave zivjeli su Bošnjani triju vjeroispovijesti:crkve bosanske,katolicke i pravoslavne crkve,a njene stećke podizali su Bosnjani,bosanski Goti, arijanizirani Iliri i kasnije doseljeni Slaveni.
  • Bosna i Hercegovina je svoju samostalnost izgubila osmanskim osvajanjima 1463.,austrougarskom okupacijom i u periodu od 1918.-1943.godine.Tek na Prvom zasijedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjic Gradu i Drugom zasijedanju AVNOJ-a u Jajcu (25.i 29.novembra) obnovljena je njena drzavnost.
  • U okviru socijalisticke Jugosavije, Bosna i Hercegovina je ,kao njena suverena federalna jedinica, postala zemlja u kojoj zive slobodni gradjani, jedankopravni narodi i vise nacionalnih manjina. Bosnjaci pravoslavne vjeroispovijesti jos ranije su se opredijelili kao Srbi, a katolicke kao Hrvati. Pripadnici islamske vjeroispovijesti su, za svoju narodnosnu pripadnost ,prihvatili su naziv Musliman, a 1993.godine na Bošnjackom saboru izvrseno je preimenovanje nacionalog imena Musliman u nacionalno ime Bosnjak.
  • Danas u postdejtonskom periodu u BiH zive Bošnjacii, Hrvati i Srbi (konstitutivni narodi) i 17 nacionalnih manjina.
  • Prema Ustavu BiH gradjani nase zemlje se na popisu stanovnistva mogu opredjeljivati kao Bosnjaci, Hrvati i Srbi (kao konstitutivni narodi) i ostali: Romi, Jevreji, Slovenci, Crnogorci ,Makedonci, Turci itd. Takodjer, opredijeliti se kao Bosanac,znaci pripadati grupaciji “ostali”. Sve do promjene Ustava BiH koji je nedemokratski,oktroiran (nametnut),to je tako, uz napomenu da svaki gradjanin slobodno , po svojoj savjesti, moze se izjasniti kako on zeli, pa da bude”konstitutivan” , ili “ostali”.

BOSNA JE BOSANSKA I HERCEGOVAČKA ZEMLJA, BOG JE JEDAN, BOSNU I HERCEGOVINU ĆE NASTANJIVATI I BRANITI BOSANCI I HERCEGOVCI.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
16 komentara
Subscribe
Notify of
16 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

“Turci su podcenjivali i čak ismevali naše muslimane nazivajući ih Bošnjacima, što Bošnjak u doslovnom prevodu znači praznoglav, tvrdoglav. Dakle, naši muslimani ipak nisu tretirani kao pravi Turci, a ni oni sami se u duši nisu tako osećali” Bošnjaštvo je promovisao osvajač zbog svojih interesa.Arnautin Sinan-paša naredio je spaljivanje moštiju sv. Save na Vračaru kod Beograda 1594. godine želeći da se domaći muslimani, tadašnji Turci, odvrate od manastira Milešave i zaborave kult sv. Save. U tome nije uspjeo već je, naprotiv, tim svojim varvarskim gestom postigao kontraefekat. Moj dragi i uvaženi profesore Muftiću, Vi dobro znate čija je Bosna, a Hercegovina je kroz historiju uvijek bila zadužbina Altomanovića i Sandalja Hranića (loze Nemanjića).Pa de makar da mi koji to vrlo dobro znamo da šutimo, a narod nek živi smijerom.

Umorio sam se i iscrpio, od ovakvih “istorijsko revolucionarnih” tekstova.

Bože dragi kako je ljudima na brežuljkastom Balkanu malo potrebno da započnu aktivnosti koje obnavljaju toliko viđene kroz historiju ružne i svima nam na sramotu sukobe jednog naroda, sa više vjera. Kobejagi, mi demokrate, uvažavamo tuđa mišljenja i slobode. A u stvari isključivi do bola! Samo je istina ono što “mi kažemo”. Nikad da shvatimo da je ljudski život samo jedna lijepa i prolazna pojava. Tako brzo prođe. A spremni smo učiniti sve da ga zagorčamo sebi i drugima. Al'…i to smo mi.

5. Kraljevina Bosna

Posto je Stjepan II umro bez sina, njega je naslijedio sin njegovog brata Vladislava – TVRTKO I (1353-1391.). Tvrtko je u sebi imao i hrvatske krvi (mati mu je bila Jelena, kci hrvatskog bana Pavla Subica) i srpske krvi (baba mu je bila Jelisaveta, kci srpskog kralja Dragutina). Naslijedio je veliki i stabilnu banovinu. Situacija u Evropi isla mu je u prilog: velike sile na zapadu su bile zauzete “stogodisnjim ratom”, ugarsko krilo Anzujaca dobilo je konkurenciju u italijanskim Anzujcima i neprestano su se prepirali oko prevlasti na Jadranu. Tvrtko je pametno izabrao saveznistvo Ugarske, koja mu je bila u susjedstvu i koja je bila mocna kraljevina pod Ludvigom I Anzujskim, a ne kraljevinu Siciliju koja je bila daleko, preko mora. Jedno vrijeme, do 1356. naginjao je katolicanstvu (uticaj majke), ali dvije najmocnije velikaske obitelji u Bosni; Hrvatinici i Kosace odrzavale su krstjanski duh u cijeloj banovini. Zbog toga Tvrtko 1358. kada papa Inocentije IV na Bosnu iznova salje krizare staje u odbranu bosanskih krstjana. Poslije tog, sedmog krizarskog pohoda zadugo vise nije bilo pokusaja da se Bosna pridobije za Vatikan.

Poslije smrti zadnjeg srpskog cara Urosa na Marici 1371. Tvrtko pokazuje namjeru da zagospodari jednim dijelom propalog srpskog carstva, isticuci svoje pravo na nasljedje po krvi. Zato je prvo porazio mocnog srpskog velikasa Nikolu Altomanovica i pripojio njegove zemlje oko rijeka Lima, Tare i Pive, a poslije sporazuma sa knezom Lazarom, proglasio se 1377. u Milima, centru bosanskih krstjana za “kralja Bosne, Srbije, Hrvatske, Dalamcije, Primorja, Zapadnih strana, Donjih krajeva i Huma”. Od tada do smrti kralj Tvrtko I je vodeci vladar na cijelom Balkanu, a Kraljevina Bosna se prostire na zapadu od Sukosana (juzno od Zadra), preko Lapca, duz rijeke Une, na sjeveru do Save, na istoku do Drine, Lima i Bijelog Polja, donjeg toka Zete, podnozje Lovcena, pa do Budve, gdje opet izlazi na Jadran. Bosni tada pripadaju otoci: Solta, Brac, Hvar i Korcula cije su se gradske uprave samovoljno stavile pod patronat bosanske drzave kako bi ih ona zastitila od Venecije. 1382. Tvrtko I gradi luku Stjepan (Herceg Novi) gdje gradi bosansku mornaricu: cetiri velika broda i 32 manja. Pojavom Turaka u blizini svoje kraljevine salje odred vojske na Kosovo 1389. Tvrtko I je prvi bosanski vladar koji kuje zlatni novac u Bosni: gros, dinar i poludinar. U Bosni je razvio trgovinu, a i ugrozio je primat Dubrovnika koji je imao monopol na prodaju soli na Balkanu. Sve nemire neposlusne bosanske vlastele znao je da smiri i pridobije za jedinstvo Bosne. Cak je i na Jadranskom moru imao prestiz jer je ugrozavao gusarskim napadima svojih lakih brodova teske galije Mletacke Republike. Kralj Tvrtko I je uz svoje ime stavio jos jedno ime: Stjepan (po uzoru na prvog krscanskog mucenika) i tu su praksu nastavili svi sljedeci bosanski kraljevi. On je, diplomatski izabrao ime tog prvomucenika kako bi se katolickoj Evropi dodvorio i prikazao pravovjerim krscaninom. Iz dva braka i jedne vanbracne veze imao je tri sina, od kojih su dvojica kasnije postali kraljevi Bosne, ali su bili samo blijede sjene svoga velikog oca.

…neznam gdje nadoste sve te podatke,a da li su oni tacni to je veliko pitanje?

ja se izvinjavam redakciji Soda Live ali sam nasao prelijepo objasnjenu istoriju o Bosni i njenim narodima i istoriji.Pa ako vam ne smeta sto vam zauzimam prostor ja bih nastavio sa prepiskom jer mislim da bi bilo lijepo podijeliti ovo sa nasim vjernim sugradjanima tek toliko da se zajedno malo bolje upoznamo sa istorijom,religijom,obicajima i svemu sto je vezano za BiH. A sve ovo mozete naci i na: http://hjem.get2net.dk/VRBAS/pedia/historija.html
Hvala na razumijevanju vas SUPERHICK

Dok nacionalfasisti nagovaraju i ubjedjuju narod da se izjasne kao bosnjaci,rat ce da traje jos 1000 godina.Bilo bi bolje da narod uzme kartu i procita kako se ova zemlja zove.Nije Hrvatska,nije Srbija,a nije ni Bosnjakija.Ovo je BOSNA I HERCEGOVINA.Svi smo potomci Bogumila,a ne Alilini,Tudjmanovi ili Milosevicevi.Dobro vam je,niste bolje ni zasluzili.Ko udje u nacionalni tor,smrdi i postane tornjak,pa lajte tornjaci.

dobro receno :

BOSNA JE BOSANSKA I HERCEGOVAČKA ZEMLJA, BOG JE JEDAN, BOSNU I HERCEGOVINU ĆE NASTANJIVATI I BRANITI BOSANCI I HERCEGOVCI.

Povezujući Historiju sa svakodnevnicom ,gospodin Muftić samo što nije rekao ;Izjasnimo se braćo Muslimani , na popisu kao Bošnjaci .I zašto biti nekonstitutivna manjina ( Bosanac ) , kad smo realno konstitutivna većina ( Bošnjaci). Podržavam ovo Muftino i uvijek je bio dobar teoretičar .U praksi… , hmm ,su svi političari zakazali , ni on nije imun , jer nije kidao iz redova kukolj , a mogao je .Ko to uradi na vrijeme – trajat će .

V – BiH u KRALJEVINI JUGOSLAVIJI

1. BiH od 1918. do 1941.

1918. godine bila su vec mrtva tri ogromna carstva: “Grobnica Naroda” (Austrougarska Monarhija), “Bolesnik sa Bosfora” (Osmansko Carstvo) i Ruska Carevina. Zahvaljujuci veoma mocnom panslavizmu tog doba to je uslovilo da se na tlu Evrope ponovo oforme drzave: Poljska, Ceska. Tako je i na ambicijama zapadnoevropskog kapitala oformljena Kraljevina Slovenaca Hrvata i Srba.

Medjutim, velikosrpski politicari nametnuvsi se kao Pijemont u Italiji, uspjeli su da ostvare ujedinjenje te drzave sa Kraljevinom Srbijom (koja je prije toga osporila pravo crnogorskom kralju Nikoli zastupanje Crnogoraca a njih same lisila nacionalnog imena). BIH je postala interesna sfera Srbije kao kontrateza industrijski razvijenom zapadu nove drzave (Hrvatskoj i Sloveniji). Podupiruci svoj hegmonizam politicki i ekonomski proglasili su da ne postoje nacije, nego samo tri plemena jednog te istog srpsko-hrvatsko-slovenskog naroda. U Ustavu Bosna i Hercegovina se uopce ne spominje kao posebna povijesna drzava, ni Bosnjaci kao etnicka zajednica, pa ni muslimani kao posebna vjerska grupa. Da bi ekonomski oslabili moc bosnjackog gena 1918/19. nova vlast je Bosnjacima kroz agrarnu reformu oduzela ukupno 1.175.305 hektara poljoprivrednog i sumskog zemljista, a od akcionarskih drustava, banaka i drugih institucija oduzeto je 110.922 hektara zemljista, dakle oduzeto je ukupno 1.286.227 hektara. Cjelokupna zemlja koja je oduzeta u toj prvoj agrarnoj reformi dodijeljena je 249.518 srpskoj obitelji. U novonastaloj drzavi Bosnjaci su se nasli kao riba na suhom. Ipak nastojali su da se politicki organiziraju ne bi li se izborili za svoja prava. U Sarajevu je 1918. osnovana Jugoslavenska muslimanska organizacija (JMO) na celu sa Mehmedom Spahom, koja izdaje svoje glasilo “Pravda”. Na izborima za Ustavotvornu Skupstinu 1920. JMO postaje sa 24 mandata najjaca politicka stranka u BiH.

Mada je do 1921. postojala neka provizorna forma samouprave u BiH nametnutim Vidovdanskim ustavom ukinuta je Zemaljska vlada BiH. Za ustav je glasala i JMO jer se dogovorila sa srpskim radikalima da im to bude ustupak u zamjenu za postivanje teritorijalne cjelovitosti BiH. Ali, u pitanju je bila prevara: prema Vidovdanskom ustavu provedena je stroga centralizacija vlasti sa sjedistem u Beogradu i u rukama srpske dinastije Karadjordjevica. Umjesto dotadasnje podjele uvedena je podjela na sest zupa u BiH ali sa takvim granicama tih zupanija da su u njima Bosnjaci uvijek bili u manjini. Sjedista zupa su bila su u Bihacu, Banjaluci, Travniku, Tuzli, Sarajevu i Mostaru. Sve to dovodi cijepanja JMO na lijevu i desnu frakciju koja koja 1923. osniva Jugoslavensku muslimansku narodnu organizaciju (JMNO). Da bi pridobili Bosnjake za svoj rezim, u Beogradu isticu parolu: “Srpstvo je cuvar otadzbine, a pravoslavlje i islam morala.” Cijepanje BiH se i dalje nastavlja: prema teritorijalnoj podjeli iz 1929. BiH je ponovo razbijena izmedju vise banovina. Bivsa banjalucka, bihacka i dio travnicke zupe cinili su Vrbasku Banovinu sa sjedistem u Banjluci, Drinska sa sjedistem u Sarajevu imala je u svom sastavu istocnu Bosnu, Srbiju do Kolubare, dio bivseg hrvatskog Srijema i istocne Slavonije, a Primorska sa sjedistem u Splitu imala je u svom sastavu zapadnu Hercegovinu i dio Bosne do Travnika, dok je istocna Hercegovina pripala Zetskoj banovini sa sjedistem u Cetinju.

Uvodjenjem sestojanuarske diktature kralja Aleksandra Karadjorodjevica 1930. ukida se pravo Bosnjaka da autonomno vode vjerske i vakufske poslove, a srediste Islamske vjerske zajednice (IVZ) premjesteno je iz Sarajeva u Beograd. Hegemonisticka srpska politika u dogovoru sa hrvatskim politicarima 1939. Kraljevine Jugoslavije (tako se zvala od 1929. godine) osniva Banovinu Hrvatsku. Tim sporazumom izmedju predsjednika jugoslavenske vlade Dragise Cvetkovica i vodje Hrvatske seljacke stranke Vlatka Maceka BiH je podijeljena na hrvatski i srpski dio. U sastavu te banovine sa sjedistem u Zagrebu bile su dotadanje Savska i Primorska banovina, citava Hercegovina od Stolca na zapad: Bosna od Livna do Travnika u srednjem dijelu i tri posavska kotara: Derventa, Gradacac i Brcko. Banovini Hrvatskoj pripao je onaj teritorij u kome su Hrvati cinili relativnu ili apsolutnu vecinu. Podjela Jugoslavije na Banovinu Hrvatsku i ostali dio izazvala je nezadovoljstvo svih: i Bosnjaka koji je bilo za autonomiju BiH i protiv podjele tih pokrajina izmedju Beograda i Zagreba – i Hrvata, pa cak i Srba koji su bili protiv bilo kakve autonomije Hrvata. Poslije veoma sumnjive smrti Mehmeda Spahe u Beogradu 1939, jer suvremenici su veoma cesto tvrdili da je otrovan u hotelu, a obdukcija nije bila odobrena, na mjesto predsjednika JMO dolazi Dr. Dzafer Kulenovic. On trazi da se uz hrvatsku, srpsku, slovenacku formira i bosanska banovina u starim povijesnim granicama BiH. Poslije te izjave sve bosnjacke partije, kulturne i vjerske organizacije jednodusno isticu zahtjev za autonomijom BiH. Mada je JMO imala oslonac u narodu njene akcije nisu uspjevale izmedju ostalog i zbog veoma malog broja intelektualaca u njenim redovima, a pogotovo onih koji bi se zaista izjasnjavali kao Bosnjaci u nacionalnom smislu. Naime, 1940. godine samo je 747 Bosnjaka u cijeloj Kraljevini imalo fakultetsku diplomu.

Autor kaze: “Sve do promjene Ustava BiH koji je nedemokratski,oktroiran (nametnut)”,
samo nije rekao da se ustav moze promjeniti i uvesti jos jedan konstituvni narod, iako bi Bosnjaci bili “za” , samo uz pristanak i ostala dva konstituvna naroda,sto oni ni u snu nece prihvatiti.
Dosta je podvala Bosnjacima koji trebaju konacno da shvate suštinu, a to je da nam je neko dao ime “Bosnjak” i da ne trebamo uporno dokazivati kako nije u pravu.
Mnogima se ne svidja ni sopstveno ime sto im je “babo” nadio pa ipak ga ne mjenjaju.

Pojam “konstitutivan”,meni je to sasvim jasno,”izum” je novog doba.Narodi u BiH o kojima je rijec su autohtoni (starosjedilacki).Bosnu (BiH)su prije blizu 1000 godina konstituirali Bosnjani triju vjera (jedan narod,tri vjere). Taj jedan narod,kao sto je to npr.slucaj u Albaniji nije ostao etnicki homogen,vec se u jednom destruktivnom procesu razvoja transformirao u tri nacionalne grupacije.Tu se dogodio razvoj koji je izazvan politizacijom Bosnjana na vjerskim osnovama.Kamo srece da smo svi mi Bosaci,jer,npr., i u Svicarskoj su svi Svicarci,iako govore cetiri jezika,a mi u BiH jednim,pa zovimo ovako ili onako.Meni je to sasvim jasno…

Gospodine Ćamile jeste li predstavnik nebeskog naroda, njihova nova snaga rodom iz Haga?

@Camil-Prdo
Nijedan dio komentara nema smisla.
Bosnjak na turskom znaci bosanac, procitaj nesto drugo osim velikosrpskih propagandi.

E moj Ibrahime , ti bi da mi šutimo , a prekuče Do -Dick, svjetla obraza , sa najvećim lažima u Hagu brani Radovana Karadžića , optužujući da je rat inicirao Izetbegović sa svojom Islamskom deklaracijom , jer ista zagovara Šerijatsku Državu – smiješno – žalosno .
Drugim riječima Dodik , kao i Karadžić pokušava Evropskim sudijama reći : Mi smo njih klali , ubijali , silovali ,protjerivali , ..zato što oni imaju knjigu u kojoj piše to i to . Pa zar je to opravdanje za zvjerstva – deklaracija , slova , stranice ???.Ljudi moji ma dobro ikako Država funkcioniše kad se pitaju ljudi kao Dodik .Ma odo sad ručati nešto iz Bošnjačke kuhinje , dok imam šta , jer sutra sa ovakvim živućim monstrumima , pitanje je šta nas čeka .

Pored nesumnjive prakticne “upotrebne vrijednosti” ovoga “Politickog vodica o BIH-u” ,profesor ga je obogatio jos jednim ,neosporno vrijednim.

Rijec je o pedagosko-didaktickim.Svakome onome koji zeli da sazna nesto najbitnije o etnolosko-drzavno-historijskoj strukturi bica Zemljice ,naci ce ovdje .Sa minimumom rijeci kazano je maksimalno mnogo istine.

Hocu da kazem da je u tekstu vidljiv jedan vrhunski pedagoski kvalitet.A to je :”Nije znanje znanje znati,
vec je znanje nekome ga dati !”

Da zaljucimo da ga autor ima ,zna i ,nesebicno,poklanja.