Sunce, krv i vino: Zli duh lebdi nad Španijom – duh sumnje… [2. dio]

10. Februara 2014.
5 min. za čitanje

1. DIO MOŽETE PROČITATI OVDJE

Milenko Blagojević
Milenko Blagojević

Da je „Slučaj Fuentes“ misterija španskog sporta, također zna i Stefan Mandard (Stephan Mandard).

Za šefa sportske redakcije francuskih dnevnih novina „Le Mond“ (Le Monde) bio je dokaz da su i poznati fudbaleri bili dopingovani , što bi za već poljuljanu Španiju značio katastrofu nezamislivih razmjera. On je 2006. već pisao da im je dr.Fuentes pokazivao medikacijske planove za igrače „FC Barcelone“ i „Real Madrida“.

To je napad na svetinje španskog sporta. Mandard je rekao da su to bili npr. medikacijski planovi za cijelu sezonu 2005/2006. „FC Barcelone“. Fuentes je u kalendar nacrtao znakove: IG, jedankrug i jedan krug sa tačkom. Ove šifre je Guardia Civil dešifrovala u planovima biciklista.

Bili su to hormoni rasta, anabolički steroidi i EPO. Sve sredstva za doping. (Oba velikaklubasutužila „Le Mond“ i FC Barcelona“ je od tražena 3 miliona eura, na kraju dobila samo 15 000 € .

“Real Madrid je tražio 300 000€ i postupak je još u toku. Da li je priča Stefana Mandarda tačna, i da li je Fuentes dopingovao sportske simbole Španije – ne zna se. Izgleda samo da ništa nije sigurno, da je zamislivo i mnogo toga – čudno.

Do ovog zaključka ćemo doći, ako pogledamo sudska akta pravnog spora između „Real Madrida“ i „Le Monda“ iz godine 2009. koje je magazin „Die Zeit“ djelimično prikazao, ali koji još nikada nisu javno citirani. To je rekao Fuentes predsudom, i da je tvrdnje iz članka „Le Monda“ demantovao samo zbog savjeta svog branioca, jer nije želio daljnje sudske istrage. Fuentes je pojasnio da je moć fudbalskih klubova prevelika. Na pitanje suda, da li je u kontaktu sa „Real Madridom“ je odgovorio: “ da mu je tri puta prijećeno smrću i da četvrtog puta neće biti.

Značenje je bilo očigledno, i dalje u saslušanju ništa više nije rekao.

fuentes

-U španiji su fudbaleri Bogovi. I nema se pravo„FC Barcelonu“ i „Real Madrid“okrivljivati. Posebno ne, u sadšnjoj socijal-ekonomskoj krizi u kojoj se nalazi država. Sport je posljednji simbol snage Španije, rekao je Stefan Mandart.

Ostalo je interesantno da je Fuentes pred sudom potvrdio da je njegov porodočni stan u Madridu pretresla policija, ali ne i njegov biro u Las Palmasu, na Gran Kanariji (Gran Canaria). TamoMandart želi da vidi medikacijske planove. Fuentes je i pred sudom potvrdio da, baš tamo, i sada pohranjuje kartoteku o pacijentima.

Da li je ,zaista, sport bio toliko važan i moćan za već tekuće istrage španske policije? U inrevjuu o „Slučaju Fuentes“, policija je opovrgla da je posljednjih godina sproveđeno toliko istraga o dopingu u Španiji. Da bi u januaru prvi put to potvrdila i, samo malo docnije, ponovo demantovala.

Najvažniji i jedini optužujući instrument, kojim bi mogli dokazati, koji su sportisti zaista bili dopingovani kod Fuentesa su 200 vrećica sa krvlju koje su 2006. zaplijenjene. Vjerovatno je da se čuvaju u Anti-doping laboratoriji u Barceloni.

Simptomatično je i da nadležna tužiteljica nije zatražila imena čija je krv pohranjena u ove vrećice. Čak je i odbila da zatraži. Time su i očekivanja iznevjerena.

„Zbog Doping-skandala Španija nije imala šanse na kandidaturi za ljetnje Olimpijske igre 2016.“

Olimpijski komitet je španske mjere u anti-doping borbi ocijenio nedostatnim, tako da je bilo potrebno podnijeti i kandidaturu Madrida za slijedeće olimpijske igre 2020.

Već je poznato da je i ta kandidatura propala, jer će se ljetnja olimpijada održati u glavnom graduJapana –Tokiu.

Da li se to „duh sumnje“ reinkarnirao u notornu spoznaju? U kakvom kontekstu se sepominje i Pep Gvardiola (Pep Guardiola), aktualni trener moćnog FC „Bajerna“? Kakav je epilog ovog sportskog mega-skandala?

O svemu tome, i još ponečem, saznat ćete u slijedećem nastavku…

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments