Slobodni borac

15. Avgusta 2013.
1 min. za čitanje

imagesMiljenko Jergović o Samiru Šestanu i Lukavcu…

Izraz ,”slobodni borac”,je moja interpretacija njemačkog izraza “Freiheitskämfer” nastalog u Njemackoj,u devetnaestom stoljeću. To je pojedinac koji se podize potiv “Gospodara sile”.

“Freiheitskämfer” je sljedbenik pokreta “Freiheitsbewegung” (Pokret slobode) koji je slijedio ideale Francuske buržoaske revolucije iz osamnaestog stoljeća,i koji je “dohak'o ” tadašnjim feudalcima.

Sada “ponavljači historije” iz “zemalja tranzicije”,kako nas vabe, su povampirili feudalizam i inaugurisali ga u “hiperfeudalizam ” za koji je onaj “bilvaktilni” bio- lača .

“Naša generacija” je barem imala piliku da iz bezbrojnih filmova o vampiru, Ladu Drakuli, nauči da je glogov kolac jedino djelotvoran protivu tak'ih katila.

A, Šestanovo pisanje je upravo – glogov kolac, uperen protiv aktualnih vampira, tj.krvopija, kojih ćemo se teško kurtalisat.Jerbo,valja “neko” da ga podigne i zabode “u sridu”, kako to rade Sinjski alkari.

Još ga treba umočit’ , nako da ogrezne, u nešto što na bijeli luk tukne. Baš k'o što sada tuknu otrovni “kah-kah-ka” gasovi koje ovih dana “Mlitav Veliki”, kastile, u havu šilja.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments