fbpx

Bh rukometaši počeli pripreme za kvalifikacione duele protiv Slovenije i Crne Gore

3 min. za čitanje

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se na Ilidži uoči početka novih kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2024. godine. Pod rukovodstvom novog selektora Irfana Smajlagića reprezentacija BiH priprema se za prva dva susreta u kvalifikacijama protiv Slovenije i Crne Gore.

Prema riječima trenera u reprezentaciji BiH Damira Doborca, ekipa još nije kompletirana, a danas se očekuje dolazak Edina Klisa, Adina Faljića i Nebojše Bojića koji su sinoć igrali utakmicu, dok bi večeras trebalo da se ekipi priključi i Marko Panić.

Kada su u pitanju predstojeći susreti, ističe da su upoznati s protivnicima, ali da je trenutni fokus na uigravanju prilično izmijenjene ekipe.

– Bitno je da smo fokusirano na sebe i da damo maksimum. Poznajući selektora, i on je fokusiran na nas i naše igrače. Bitno je da damo maksimum pa ćemo vidjeti koliko je to dovoljno u ovom trenutku – kazao je Doborac.

Kada je u pitanju izostavljanje sa spiska određenih standardnih reprezentativaca, među kojima su i braća Burić, Doborac je kazao da je u medijima pogrešno protumačen spisak.

– Objavljen je širi spisak i na osnovu selektorovog izbora pozivani su igrači koji su spremni. Po meni, igrači koji su tu su najbolji. Nema nikakavih nesuglasica – istakao je Doborac.

Dodao je da u ekipi ima nekoliko igrača iz Premijer lige BiH kojima se treba dati prilika. Također je najavio formiranje B-reprezentacije u kojoj bi nastupali igrači iz domaćeg prvenstva, na osnovu čega bi se stekli uvjeti za širu bazu.

Reprezentativac Alen Ovčina također je podcrtao da ekipa ima kvalitet koji treba dokazati i uvjeren je da reprezentacija ima lijepu budućnost. Kada je u pitanju saradnja sa novim selektorom, istakao je da je dobro upoznat s njegovim radom s obzirom na to da je sa njim sarađivao dok je Smajlagić vodio ekipu RK Bosna Sarajevo.

U prva dva meča kvalifikacija na golu reprezentacije neće biti standardnog golmana Benjamina Burića, kojeg bi trebalo da zamijeni čuvar mreže Winthertura Admir Ahmetašević.

On ističe da je izostanak Burića veliki hendikep, ali da će on ali ostala dvojica pozvanih golmana biti dostojne zamjene.

– Ja sam uvjeren u svoj rad i spreman sam da odradim posao koji se očekuje od mene. Ne osjetim preveliki pritisak, dugo sam u reprezentaciji. Potrebno je samo otvorenog srca da odigramo i nema potrebe za brigom – rekao je Ahmetašević.

Susret sa Slovenijom na rasporedu je u četvrtak u Mariboru protiv Slovenije, dok u drugom kolu BiH u nedjelju u Sarajevu dočekuje Crnu Goru.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments