fbpx

Rose-Roth seminar nastavljen raspravom o Daytonskom sporazumu i perspektivama za budućnost BiH

3 min. za čitanje

Raspravom o Daytonskom mirovnom sporazumu i perspektivama za budućnost Bosne i Hercegovine, u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) nastavljen je 105. Rose – Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO).

Učesnicima seminara obratio se visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt koji je govorio o izazovima s kojima se suočava Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH, kao aneks IV tog sporazuma, kao i o potrebi snažnijeg angažmana međunarodne zajednice u podsticanju provođenja reformi na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji.

U raspravi, kojom je moderirala zamjenica predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSNATO-a Marina Pendeš, učestvovali su i predsjedavajući Doma naroda PSBiH i Delegacije PSBiH u PSNATO-a Kemal Ademović, te brojni predstavnici parlamenata država članica NATO-a.

U okviru sesije o sigurnosti bilo je riječi o sigurnosnim izazovima u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu jugoistočne Evrope. O tome kako BiH odgovara na postojeće i nove bezbjednosne izazove, govorili su zamjenik ministra bezbjednosti BiH Ivica Bošnjak i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Enes Karić. Karić je posebno govorio o problemu migrantske krize i nedostatku policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH, kao i o nedostatku stručnih kadrova u borbi protiv cyber kriminala.

Izvršna direktorka Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić govorila je o rastućem problemu korupcije, koji se, kako je ocijenila, odražava i na političku stabilnost i na pravnu sigurnost građana BiH. Govorila je i o snažnom političkom uticaju na institucije pravne države zadužene za borbu protiv kriminala i korupcije.

O bezbjednosnim problemima i izazovima u regionu, s posebnim osvrtom na situaciju na Kosovu, govorio je analitičar Međunarodne krizne grupe Marko Prelec.

Tokom drugog dana zasjedanja Rose – Roth seminara PSNATO-a razgovaralo se i o implikacijama rata u Ukrajini na region, posebno na stabilnost i bezbjednost u državama zapadnog Balkana, o pitanju ekonomskog razvoja regiona, kao i o problemu odljeva mozgova i odlaska mladih i školovanih ljudi iz regiona.

Zasjedanje Rose – Roth seminara biće okončano sutra, raspravom o klimatskim promjenama i njihovom uticaju na zemlje zapadnog Balkana, kao i o ulozi parlamenata u upravljanju kibernetskom sigurnošću, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(izvor: Fena, foto: PSBiH)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments