fbpx

Počelo mjerenje kvaliteta zraka zatvorenog prostora u vrtićima

3 min. za čitanje

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, u naredna dva mjeseca, na području FBiH  mjerit će kvalitetu zraka zatvorenog prostora u osam vrtića na području Sarajevskog, Tuzlanskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

Aktivnost je započeta  jučer i danas u vrtićima u Ljubuškom i Grudama, u okviru projekta koji Zavod za javno zdravstvo FBiH realizira u saradnji sa UNICEF-om BiH.

Cilj je sticanje uvida u kvalitet zraka zatvorenog prostora u selektiranim vrtićima, a služit će kao osnova za donošenje i provođenje relevantnih preventivnih mjera i podizanje nivoa znanja nastavnog osoblja, roditelja i djece, kao i šire vrtićke zajednice, o značaju čistog zraka u prevenciji respiratornih oboljenja.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, visok nivo zagađenosti zraka višestruko ugrožava zdravlje ljudi. Posebnu opasnost može predstavljati kontaminiranost zraka u zatvorenim prostorima, gdje se provodi većina vremena i gdje zagađenost može biti znatno veća od vanjske. Na negativne utjecaje posebno su osjetljiva djeca, koja zbog zagađenosti zraka zatvorenog prostora mogu oboljeti od niza respiratornih bolesti.

Posjeta Dječjem vrtiću u Grudama bila je prilika i za promociju konzumacije cjelovitih žitarica, na Dan cjelovitih žitarica.

Voditeljica Odjela za higijenu i zdravstvenu ekologiju Službe za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Aida Filipović Hadžiomeragić kaže da su na taj način promociju zdravih stilova življenja inkorporirali u predškolske odgojno-obrazovne ustanove, što je i dio njihovog strateškog djelovanja, jer su svjesni da treba krenuti od najranijeg uzrasta radi zdravlja u kasnijim fazama života.

Nada se da će, uz potporu UNICEF-a i u suradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke kao i Federalnim ministarstvom zdravstva, nastaviti aktivnosti na promociji implementacije standarda i normativa ishrane u odgojno-obrazovnim institucijama koje rade od 2014. godine. U tom kontekstu, planiraju obilazak odgojno-obrazovnih ustanova na području Federacije BiH, u naredne tri godine.

– Smatramo da ćemo omogućiti da oni samoodrživo nastave širiti akreditacionu šemu vrtića odnosno škola prijatelja zdrave ishrane te da će se na taj način obuhvatiti sve odgojno-obrazovne ustanove (predškolske i školske) na području Federacije BiH – navela je u informaciji za Fenu.

Željka Penava, v.d. direktorice Dječjeg vrtića Grude ističe da je važna zdrava ishrana djece još od ranog uzrasta, a posjete ove vrste iskorak su u radu tog vrtića. Potrudit će se sve to primijeniti i u radu kuhinje u njihovom vrtiću.

(Izvor: Fena, foto: Zavod za javno zdravstvo FBiH)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments