fbpx

Radnici iz BiH odlaze čak i u ratne zone, plaća ih SAD

3 min. za čitanje

Sjedinjene Američke Države su samo u Afganistanu u proteklim godinama angažovale preko 100.000 osoba na različitim radnim zadacima.

I pored brojnih rizika kao što su stalne prijetnje od bombaških napada, radnici iz BiH odlaze u zemlje kao što su Afganistan, a plaća ih Ministarstvo odbrane SAD.

Osim iz BiH, radnici u američke vojne baze dolaze i iz Turske, Indije, Bangladeša, Nepala, sa Filipina itd.

Procjenjuje se da je samo u Iraku i Afganistanu poginulo 4.000 stranih radnika koji su bili angažovani na privremenim poslovima.

No, broj bi mogao biti i veći jer veliki problem predstavlja činjenica da pojedine američke državne agencije donedavno uopće nisu vodile evidenciju o ukupnom broju angažovanih radnika. Određene agencije to još uvijek ne čine.

U ispovijestima pojedinih radnika koji su govorili za američke medije vidljivo je da radnici imaju ograničena prava te da nisu zaštićeni u onoj mjeri u kojoj je zaštićeno američko vojno osoblje.

Strani radnici mogu biti otpušteni u bilo kojem trenutku, a ukoliko do toga dođe, odmah moraju napustiti zemlju u kojoj su radili.

„U zemljama iz kojih radnici dolaze nema dovoljno posla. Zato ovdje šute o svemu, jer je to jedini način da izdržavaju svoje porodice“, rekao je jedan od radnika iz Indije koji je bio angažovan u Afganistanu.

Takozvana ratna ekonomija unosna je i za pojedine američke kompanije koje također unajmljuju radnike za ratne zone, po ugovorima koje potpišu sa američkim institucijama. Savremene ratne zone više ne oblikuju generali i vojnici, već kompanije i biznismeni koje samo zanima profit, prenose američki mediji.

U vojnim bazama SAD-a prisutni su korupcija i kriminal, a profitiraju i pojedinci na terenu.

Tako je zabilježen slučaj da su nakon kupovine potrebština pojedini prehrambeni proizvodi završili u kamionima, a označeni su prvobitno kao smeće ili neadekvatni proizvodi od strane šefa kuhinje. Onda su ti proizvodi prodavani Afganistancima na lokalnim pijacama, a u knjigama američkih baza su ih zavodili kao ukradene ili izgubljene proizvode.

Radnici nisu prijavljivali takve prevare nadređenih tokom svog angažmana, jer su strahovali da će biti otpušteni.

Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ti koji si napisao ovo si velika BUDALLLAAA. Samo da nisi glaso za SDA ne bi niradio taj posao samo nek vam je lagati .Fuj koje smece

Malo je reci da je budala malo,ni on sam nezna gdje je SE izgubio i za koga radi vise.

Prodihat, ne se sikirat; prepisan clanak http://www.fokus.ba samo nema objave o autoru istog; Naravno da je cudno za nekoga ko se bavi kao novinarstvom da objavi clanak bez objeve izvora istog 😉
A jos je cudnije da isti objavljuje, sto bi reko moj preCjednik “Fake news”, iako zivi i radi na podrucju gdje je dosta ljudi bilo, i biti ce uposleno od strane “neprijateljske” zemlje …. Al’ hajd, more kako more i mora 🙂

Potpuno si u pravu! Radnicima iz BiH je bolje raditi i u ratnoj zoni sa amerikancima, nego u miru sa indijskim iganima!

E jest vam vjest u p.m.