fbpx

“Pluća građana Lukavca pet puta otpornija nego pluća građana Pariza”

3 min. za čitanje

Kvalitet vazduha je decenijski problem u brojnim gradovima u Bosni, dok je Hercegovina obdarena suncem i njeni stanovnici se ne guše u česticama prašine, čađi i drugih po zdravlje opasnih materija i teških metala.

Tradicionalno, najlošiji kvalitet zraka je u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Lukavcu, a sada se pojavljuju Prijedor, Goražde i druga mjesta.

Iako se ovih dana bilježe temperature iznad prosjeka za ovo doba godine, i sunce obasjava mnoge gradove u BiH, ipak kvalitet zraka nije na zavidnom nivou.

Zagađenje koje mi imamo ovih dana bi bilo gdje drugo u zapadnoj Evropi bilo oglašeno kao stanje uzbune. Zagađenje koje mi trenutno imamo reda nekakvih kad ove gole cifre kad uzmemo stotinu i nešto mikrograma ovih lebdećih čestica PM10, u Parizu, Milanu i nizu drugih gradova zapadne Evrope granica uzbune je 80. Granica uzbune u Sarajevu koje jedino ima te granice, dok u Tuzli, Lukavcu, Zenici uopšte ne postoje je 400 mikrograma, znači po procjenama naših vlasti naša pluća su pet puta otpornija nego pluća građana Pariza, kaže Anes Podić iz udruženja Eko-akcija.

Prema podacima stanica za mjerenje kvalitete zraka u Sarajevu je u 12 sati indeks kvalitete zraka iznosio 151, a u posljednjih sedam dana kvalitet zraka je bio nezdrav za sve kategorije stanovništva. Među deset najzagađenih gradova u Evropi je Tuzla, grad koji slovi za jedan od gradova sa najvišom koncentracijom toksičnih čestica u zraku. Nezdrav zrak nije zaobišao ni Zenicu i Lukavac. To što je vani sunčano ne znači da zrak nije zagađen, upozoravaju stručnjaci. U toku zimske sezone često dolazi do prekoračenja dozvoljene koncentracije zagađujućih materija. Industrijska postrojenja, individualna ložišta, saobraćaj, fosilna goriva najveći su uzročnici zagađenja. Da nije sve tako crno dokaz je Jajce. Mjerna stanica pokazuje da je u posljednjih sedam dana kvalitet zraka u ovom gradu zadovoljavajući.U Banjaluci se kvalitet zraka ponovo počeo mjeriti u julu ove godine, nakon nešto više od godinu dana zbog problema sa izborom izvođača za mjerenje kvalitete zraka.

Institut za građevinarstvo mjeri kvalitet vazduha na tri lokacije u gradu, Paprikovac, centar i Borik. Ono što je važno za građane jeste da je na sve tri mjerne stanice da je prva kvaliteta vazduha. Svih 12 polutanata koji se mjere, svih 12 zagađivača niti jedan ne prelazi granične vrijednosti, kaže Milenko Šajić, portparol Gradske uprave Banja Luka. Koji su najveći zagađivači u BiH precizna istraživanja nemamo. S

ezona grijanja još nije u punom jeku, a samim tim ni vrhunac zagađenja kažu stručnjaci Zagađeni zrak u direktnoj je vezi sa bolestima opasnim po život. (N1)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Naša pluća su jaka zahvaljujući Lafinašu jer on se pobrinuo za čisti zrak.Isjekao je PLATANE, da građani mogu udisati punim plućima čist zrak.Njegova pluća neće dugo izdržati jer valja odgovarati za nezakonito trošenje Budžetskog novca.