Početak nastave u školama još uvijek neizvjestan

3 min. za čitanje

Nastavni proces u svim obrazovnim institucijama sa područja TK i dalje je u prekidu a trenutno je kao prioritet postavljena dezinfekcija škola. Uposlenici škola u protekla tri dana izvršili su uklanjanje vode te je izvršeno mehaničko čišćenje prostorija što je bio preduslov za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju. Manji broj škola koje su u kriznim momentima bile na usluzi evakuisanom stanovništvu već su prazne i u njima će nastava kad se steknu uslovi biti nastavljena.

„Što se tiče izmještenih lica mi trenutno imamo samo dva objekta koja su zauzeta i gdje mi ne možemo krenuti sa nastavom. To je Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama, jer će u Zavodu trenutno ili će biti u toku dana smješteno 80 volontera za čišćenje prostora u i oko Zavoda a i za dalje aktivnosti tih volontera.“, istakao je Mirsad Kunić ministar obrazovanja TK.

U Područnoj školi u Doknju nastava će biti prolongirana budući da su unutar prostorija smještene 32 evakuisane osobe. Tokom sedmice za ove osobe nastojat će se obezbijediti drugi smještaj a ukoliko se u tome ne uspije učenici ove škole nastavu će pohađati u Centralnoj školi Solina.

Ministar Kunić ističe da će se posebna pažnja posvetiti maturantima. Maturanti osnovnih škola već su završili svoje aktivnosti, no problem predstavljaju maturanti srednjih škola.

„ Maturanti stručnih i tehničkih škola nisu čak ni sa nastavom još završili, to je možda još jedna sedmica da bi se nastavne aktivnosti privele kraju, a oni pošto nemaju maturskih ispita posebno, s time će oni završiti i oni će dobiti diplome i aplicirati na fakultete.“, dodao je ministar Kunić.

Učenici gimnazija po planu iduće sedmice počinju svoje aktivnosti oko eksterne mature. Iduće sedmice predviđeno je plaganja testova iz općeg znanja a od 6. do 9. juna polagat će se ispiti iz izbornih predmeta. Ministar ističe da bilo kakvo kašnjenje neće biti problem kada je u pitanju upis na fakultete. Sve aktivnosti fakulteta bit će prilagođene završetku nastavnog procesa u srednjim školama. Podsjećamo redovne aktivnosti na fakultetima, nastava i ispiti na sva tri ciklusa studija na Univerzitetu u Tuzli bit će nastavljeni u ponedjeljak, 26. maja 2014. godine.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

idel se četvrtak i petak il ne ide -.-