fbpx

Ne konzumirajte povrće iz poplavljenih područja do daljnjeg!

2 min. za čitanje

Uposlenici Federalnog zavoda za poljoprivredu započeli su obilazak terena na kojem su se desile velike poplave na području Tuzlanskog kantona kako bi izvršili detaljnu analizu poljoprivrednog zemljišta i time ustanovili da li je došlo do trovanja zemljišta i opasnosti u sučaju konzumiranja povrtlarskih kultura.

„Očekujemo njihovu posjetu u narednih par dana vezano za uzimanje uzoraka zemljišta i analize ostataka pestcida teških metala koja će se raditi u Institutu u Sarajevu, kao i uzimanje uzoraka povrća, pogotovo lisnatih kultura sa onih područja koja su bila zahvaćena poplavom, pogotovo tamo gdje se voda duže zadržavala“, izjavio je za RTV Slon Marinko Andrić, direktor Poljoprivrednog zavoda Tuzla.

Preporučuje se stanovništvu na poplavljenim područjima da u narednom periodu ne konzumiraju povrće, a prevashodno salatu, špinat, blitvu, luk i slične povrtlarske kulture zbog opasnosti od kontaminacije teškim metalima i organskim polutantima, kao i mogućnosti širenja zaraznih bolesti na takvim područjima.

„Pogotovo zbog toga što je moguće da je voda donijela sa sobom razne nečistoće; fekalije, ostatke goriva, maziva i sih onih nečistoća koje se mogu zadržati na listu biljke, odnosno lisnatog povrća, tako da ih je teško isprati i pod mlazom vode“, kazao je Andrić.

Trgovcima, odnosno poljoprivrednim proizvođačima koji svoje proizvode nude na tržnicama na području TK izdata je naredba da se proizvodi koji su bili na poplavljenim područjima ne smiju prodavati. Kupcima se, ipak preporučuje dodatni oprez.

„Moći će to možda prepoznati ukoliko je povrće previše zaprljano sa zemljom i sa ostacima nečistoća, a ja se ipak nadam da će u svoj ovoj nesreći proraditi savjest kod svih pa da se to neće ni nuditi na tržnicama“, naglašava Andrić.

Prvi rezultati analize poljoprivrednih proizvoda iz poplavama pogođenih područja će biti poznati krajem naredne sedmice.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments