fbpx

Novi zajam BIH od 187 miliona dolara

2 min. za čitanje
A kada ćemo vratit zajam?

“Završetak revizije omogućuje neposrednu isplatu protuvrijednosti od 118,37 miliona SDR-a” (specijalnih prava vučenja – ekvivalenta novčane jednice MMF-a), što je protuvrijednost od 187 miliona američkih dolara, naveo je Fond u saopćenju. Vlasti BiH od toga planiraju povući 33,82 miliona SDR-a, odnosno oko 54 miliona dolara, dodaje MMF.

U maju je MMF odgodio predaju novih sredstava od 1,6 milijardi dolara stand-by kredita za BiH, jer Vlada Federacije BiH nije ispunila strukturna mjerila Fonda. MMF je u petak ocijenio da je BiH ostvarila napredak u ispunjavanju svojih obveza iz stand-by aranžmana. “Zadovoljavajuća provedba politike stand-by aranžmana odvija se u izazovnom ekonomskom i političkom okruženju.

Napredovala je fiskalna disciplina i strukturne reforme u rješavanju velikih neravnoteža. Potrebna je jaka provedba strukturnih reformi od novoizabrane vlade, kako bi se osigurala fiskalna i vanjska održivost i pružila osnova za snažan, održivi rast”, rekao je zamjenik izvršnog direktora MMF-a Murilo Portugal.

Suzdržanost u rashodima i druge poduzete mjere garantuju da će cilj za deficit opće države u 2010. biti ispunjen, navodi se u saopćenju. Prema odredbama stand-by aranžmana BiH s MMF-om, vlada je također prihvatila cilj od tri posto deficita konsolidiranog državnog budžeta za 2011. godinu.

(SodaLIVE.ba/FENA)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

HAUSTOR – Take the money and run

There is no reason for you to turn around
It's pitty for you to waste your time
All the things you could are real good done
So you listen to me, my son.

Take the money and run…

You must be hurry boy
Your shadow is catching you
It's getting closer and closer.
You must be hurry boy
Your shadow is catching you
It's getting colder and colder.

Take the money and run …
Run…
Run…
Run…

Mogli ste i meni jedno milionce mislim ….da imam za kahve,