Na cestama u Bosni i Hercegovini svaki dan se dogodi 90 saobraćajnih nesreća

2 min. za čitanje
Ilustracija

Dvoje poginulih u saobracajnoj nesreci u TuzliU prvih šest mjeseci ove godine na putevima u RS život je izgubilo 60 osoba. Teške povrede zadobilo je 275, a lakše 146 osoba. Dogodilo se 3.856 saobraćajnih nezgoda, podaci su MUP-a RS.

Kada je riječ o FBiH, u 24 sata dogode se desetine nezgoda i u njima bude povrijeđeno nekoliko desetina učesnika u saobraćaju.

Stručnjaci kažu da nas ovakvi policijski bilteni opominju da vožnju moramo da prilagodimo uslovima na putu, ali i drugim faktorima koji utječu na to da sigurno stignemo do cilja. Osim toga, ističu da dobar dio nezgoda na putevima uopšte ne bude prijavljen policiji.

“Između deset i 15 posto uopšte ne bude prijavljeno, jer se uglavnom svede na nagodbe između učesnika. To su lakše saobraćajne nezgode”, naglašava Ševal Kovačević, inžinjer saobraćaja i ovlašteni sudski vještak za saobraćaj BiH.

Prema njegovim riječima, poražavajuća je i zabrinjavajuća brojka prema kojoj se na našim putevima dnevno dogodi oko 90 saobraćajnih nezgoda, odnosno nesreća.

“To je puno nezgoda kada uporedite sa brojem vozila u BiH”, pojašnjava Kovačević.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kazao je da više razloga utiče na sigurnost na putevima, među kojima su uslovi na saobraćajnicama, ispravnost automobila, zdravstveno stanje vozača, edukacija i slično.

Radović napominje da se nerijetko ljekarska uvjerenja daju, a da ljudi i ne vide doktora. Zatim, tu je i problem lažnih tehničkih pregleda, što dovodi i do veće neispravnosti vozila te nepostojanje mape “crnih tačaka”, odnosno lokacija gdje se saobraćajne nesreće češće dešavaju.

(SodaLIVE.ba/Nezavisne)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Meni je čudno kako nema više saobračajnih nesreća na našim putevima?! Pogledajte samo kvalitet saobračaja kod nas.Dok se ne shvati da saobračajni propisi i pravila postoje da nas zaštite a ne da se radi njih kažnjava,dotada ce biti ovako kako je…