Berlin traži medicinske sestre, bolničare, električare…

2 min. za čitanje

slika_756218.0Lani je Njemačka olakšala dobivanje radne dozvole za visokostručnu radnu snagu. Ako ste završili medicinsku ili elektotehničku školu, nemate posla i želite dobro zaraditi, onda je ovo dobra prilika za vas.

Berlin je objavio popis poslova koje namjerava ponuditi i radnicima izvan Europske unije, utirući tako put selektivnoj imigraciji.

Popis traženih poslova njemačka je vlada sastavila u suradnji s Agencijom za zapošljavanje, a odnose se na radnike sa srednjom stručnom spremom – električare, medicinske sestre te bolničare u staračkim domovima, javio je HRT.

Lani je Njemačka olakšala dobivanje radne dozvole za visokostručnu radnu snagu.

Za ovaj posao neophodno je da imate nostrificiranu diplomu i certifikat da poznajete njemački jezik. Prema pisanju portala pressing.ba, ovih dana je prava navala u Geteovom institutu, gdje mladi usavršavaju njemački jezik, kako bi što lakše položili ispit i dobili priliku da se zaposle u Njemačkoj.

Zbog niske nezaposlenosti i starenja stanovništva, Njemačkoj nedostaje kvalificirane radne snage koju pokušava privući iz susjednih europskih zemalja, ali sve više i iz onih udaljenijih.

Organizacija za privrednu suradnju i razvoj (OECD) pokazala je u februaru u jednoj studiji da Njemačka nije dovoljno otvorena za zapošljavanje strane radne snage, osobito one bez visoke stručne spreme, kako bi na svojem tržištu rada ublažila negativan utjecaj starenja stanovništva.

(SodaLIVE.ba/Depo)

Podijeli ovaj članak
4 komentara
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

A šta se moglo drugo očekivat nakon Balkanskih ratova 91-95 godine? Dužničko ropstvo, banke ljudskih organa, sluganstvo u svim pogledima itd. Nema “zlatnih kašika” obećanih. Za narod. A za oligarhiju ima svašta-jašta. E sad maštajte da šaljete đecu u dobro gore na tzv. “zapad”, da ne zapadnu u aktivnosti gdje će vječno da mrze svoje najbliže što su ih zajebali odlukom da glasaju za kašike zlatne. Trpi narode zulume, naviko si ti tako da budeš “hajvan” umjesto “insan”.

to je klasicna njemacka propaganda koja se stalno vrti po medijama… niko ne spominje da da nije priznata skoro ni jedna struka stecena u bih/na balkanu

…visokostrucnu radnu snagu. Ako ste zavrsili medicinsku ili elektrotehnicku skolu….. pa ko to koga ovdje ponizava, pazite malo sta pisete!!!!

Bravo za njemacki radni narod,svi tornjaci koji izadju iz smrdljivih naci torova,nece smjeti da reze jedni na druge tamo.Ima da budu kao braca rodjena….