fbpx

Kazne za zdravstvene ustanove i do 15.000 KM

2 min. za čitanje
Ilustracija

Do sada je izrečena zabrana rada jednoj privatnoj ordinaciji, zbog obavljanja djelatnosti u neadekvatno opremljenom prostoru, potvrđeno je iz Kantonalne uprave.

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove krenuli su u kontrolu svih zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona, uključujući i privatne ordinacije.

Iako su kontrole prethodno najavljenje, inspektori ipak pronalaze subjekte nadzora u prekršaju, ističe glavna kantonalna zdravstvena inspektorica Dinka Muhović. Ona dodaje da je najčešći prekršaj u zdravstvenim ustanovama, to što zdravstveni radnici nemaju licencu za rad.

Kada je u pitanju kontrola apoteka, najviše pažnje prilikom kontrole, će se obratiti na režim izdavanja lijekova. Zakon o apotekarskoj djelatnosti propisuje da se lijekovi mogu izdavati isključivo na ljekarski recept, osim onih lijekova koji se inače izdaju bez recepta te da lijekove može izdavati isključivo magistar farmacije.

“Ovaj režim izdavanja lijekova mora se poštovati, zato što su kazne izuzetno visoke i kreću se od deset do 15 hiljada KM. Kada zateknemo subjekt nadzora u prekršaju, moramo pisati prekršajni nalog.”- kaže inspektorica Muhović.

S obzirom na visoke kazne, inspektorica Muhović apelira na subjekte nadzora da usklade svoje poslovanje za zakonskim propisima. Ona, također, poziva sve zdravstvene radnike da ne obavljaju zdravstvenu djelatnost u improviziranim prostorima i bez adekvatne opreme, kako ne bi ugrozili život i zdravlje svojih pacijenata.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments