fbpx

U skladištima UIO širom BiH propada 11 miliona KM

3 min. za čitanje
Ilustracija

U UIO objašnjavaju da se, inače, vrlo teško oslobađaju zaplijenjene robe, jer nema preciznih zakonskih propisa koji to regulišu, a i u sudskim presudama se ne navodi šta raditi s tom robom. Oduzeta roba prodaje se putem aukcije, licitacije ili direktno, što je regulisano internim odlukama UIO, a u slučaju da taj način ne uspije, roba biva donirana, što ide veoma sporo, s obzirom na to da odluku donosi Savjet ministara BiH.

U UIO kažu da su u prvih šest mjeseci ove godine privremeno oduzeli robu u vrijednosti od preko milion KM, a najviše kafe, proizvoda od kafe, tekstilnih proizvoda i razne tehničke robe i namještaja. U toku 2010. godine vrijednost oduzete robe procijenjena je na preko 2,5 miliona KM, dok je od početka rada UIO, odnosno od 2005. godine, oduzeta roba u vrijednosti od 29 miliona KM.

“Na nezakonit način robu najčešće pokušavaju uvesti iz Kine, koja je poznata kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača raznih vrsta robe. Posebno često pokušavaju uvesti robu koja predstavlja kopiju poznatih svjetskih brendova”, kažu u UIO. Među robom koja se nalazi u skladištima UIO je i oko 1.200 automobila. “Oduzeti su zbog carinskih prekršaja. Ne mogu se prodati jer ne zadovoljavaju standarde definisane zakonskom legislativom za uvoz automobila u BiH, pa samim tim njima ne može biti prometovano niti ih je moguće registrovati”, kazali su u UIO.

Naime, vozila koja se nalaze na lagerima UIO, poslije okončanja sudskih postupaka, koji traju veoma dugo, ne ispunjavaju osnovni preduslov za uvoz, a to je Euro 3 standard. Nezvanično saznajemo da će ova vozila uskoro biti uništena, odnosno da će UIO javnim tenderom tražiti ponuđača koji ima kapacitete i koji zadovoljava standarde za tako obiman posao.

• 7,9 miliona KM ravosnažno oduzeto
• 3,1 milion KM okazni materijal

Prikupljeno 400.000 KM

U UIO naglašavaju da je u toku prošle godine iz skladišta izašlo robe u vrijednosti većoj od milion KM, te da je dio uništen u skladu sa odlukama nadleženih sudova, a da je dio robe prodat. U toku 2010. godine održano je 65 direktnih prodaja i 14 aukcija, na kojima je prodavana razna oduzeta roba, a od te prodaje je prikupljeno približno 400.000 KM.

(SodaLIVE.ba/NezavisneNovine)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments