fbpx

JZU DZ Lukavac obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa 

2 min. za čitanje

Svjetski dan dijabetesa obilježava se od 1991. godine  14. novembra, a utemeljile su ga Međunarodna federacija dijabetičara (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) kao odgovor na rastuću zabrinutost zbog eskalirajuće prijetnje zdravlju koju predstavlja dijabetes.14. novembar odabran je kao rođendan Fredericka Bantinga, koji je otkrio inzulin.

Svjetski dan dijabetesa pruža priliku za podizanje svijesti o dijabetesu kao globalnom javnozdravstvenom problemu i o tome šta je potrebno učiniti, kolektivno i pojedinačno, za bolju prevenciju, dijagnozu i upravljanje ovim stanjem.

Ovim povodom, JZU DZ Lukavac upriličiti će niz aktivnosti, sa naglaskom na edukativne, kako bi skrenuli pažnju na jednu od najzastupljenijih bolesti na svijetu.

Dr. Mirza Kurtić, pomoćnik direktora za medicinske poslove specijalista interne medicine, ističe kako su ove godine spremili ozbiljniji i bogatiji program i žele da ovaj datum i u budućnosti obilježavaju na isti način.

“Mi smo u svojoj ustanovi, nekadašnji prostor CT-a, preuredili i još uvijek radimo na tome, gdje će biti dijabetološko savjetovalište. … Za 14. novembar, odnosno naredni utorak, od 08 sati, predvidili smo bogat program koji će početi sa mjerenjem šećera, vrijednosti masnoća u krvi, te nizom predavanja za pacijente, pregledom dijabetičko stopala i, naravno, razgovor sa pacijentima”, naglašava Kurtić.

Niz predavanja biti će organizovan za sve uposlenike kao i za učenike.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Necete svoj redovni posao da radite a vi bi nekog edukovali.
Pokrijte se usima zamjeniče direktora.