fbpx

Potpisani ugovori za sufinansiranje izgradnje spomen obilježja na TK

2 min. za čitanje

Ministrica za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Senada Dizdarević potpisala je danas sa predstavnicima općina Banovići, Čelić i Kalesija te MZ Srnice Donje sa područja Gradačca ugovore zasufinansiranje troškova izgradnje spomen obilježja poginulim pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine. Riječ je javnom pozivu po programu za 2023. godinu koji je ponovljen zbog nedovoljnog broja urednih prijava.

Napomenuvši da je resorno ministarstvo u ovoj godini povećalo iznos sredstava za sufinansiranje,ministrica Dizdarević je kazala da je Ministarstvo do sada učestvovalo u projektima maksimalno do 10.000 KM

„Ove godine je taj iznos povećan na 15.000 KM i ja mogu reći da su tri aplikanta dobili maksimalne iznose po 15.000 KM a da je MZ Srnice dodijeljeno 10.000 KM jer je ukupna vrijednost izgradnje tog spomen obilježja 11.000 KM, s tim da oni učestvuju sa vlastitim sredstvima od 1000 KM“, kazala je ministrica Dizdarević.

Radi se uglavnom o spomen obilježjima koja će se graditi u mjesnim zajednicama na područjima lokalnih zajednica.

Pomoćnik općinskog načelnika Općine KalesijaHata Mujčinović kazala je da je ukupna vrijednost izgradnje spomen obilježja u Donjim Raincima oko 70.000 KM. Uz 15.000 KM koliko će dobiti učešćem u ovom javnom pozivu, Općina Kalesija u projektu  učestvuje sa 40.000 KM vlastitih sredstava.

„Zahvaljujemo se Ministarstvu za boračka pitanja TK koji zajedno sa lokalnom zajednicom prepoznaju i njeguju tradiciju i ne daju da se zaboravi ono što se desilo u vrlo bliskoj prošlosti. Da se ne zaboravi i da mlade generacije nastave njegovati tradiciju i čuvati ono najsvetije a to je država Bosna i Hercegovina“, kazala je Mujčinović.

Sufinansiranje izgradnje spomen obilježjapoginulim pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine regulisano je Zakonom o dopunskim pravima branilaca i njihovih porodica i što se tiče programa za ovu godinu je okončano, kazala je ovom prilikom ministrica Dizdarević. 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments