fbpx

Sutkinja Azra Miletić pravosnažno oslobođena optužbi za korupciju, troškovi montirane optužnice će biti isporučen građanima BiH!

4 min. za čitanje

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je presudu sarajevskog Općinskog suda kojom je sutkinja Azra Miletić oslobođena optužbi za primanje dara i kršenje zakona od strane sudije, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) braniteljica Jesenka Rešidović.

“Žalba Kantonalnog tužilaštva Sarajevskog kantona je odbijena kao neosnovana i potvrđena je prvostepena presuda”, kazala je Rešidović.

Prvostepenom presudom sarajevskog Općinskog suda od 21. januara 2021. godine Miletić je oslobođena optužbi da je tokom 2014. i 2015. primila obećanje dara, te 5.000 eura, kako bi u jednom predmetu u kojem je postupala kao sudija Apelacionog odjeljenja Suda BiH bila donesena povoljnija presuda.

Kako je ranije navedeno u optužnici, S-1 je kao posrednik stupio u kontakt s Ramom Brkićem i Senadom Šabićem, kojima je u to vrijeme bilo suđeno za organizovani kriminal, neovlašteni promet drogama i druga djela, dok je Miletić za obećani dar trebalo da oslobodi Brkića i Šabića ili smanji kazne na koje su bili osuđeni.

Pored toga, nije dokazano da je Miletić kršila Zakon o krivičnom postupku (ZKP) postupajući kao sudija Apelacionog odjeljenja.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u aprilu 2018. otpremilo rješenje kojim se ukida prvostepena presuda po kojoj je Miletić bila osuđena na dvije i po godine zatvora te je daljnje vođenje postupka preneseno na sarajevski Općinski sud.

Na žalbenoj sjednici u sarajevskom Kantonalnom sudu početkom oktobra ove godine, Kantonalno tužilaštvo je zatražilo da se ukine oslobađajuća presuda zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka te pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, dok je Odbrana predložila da se žalba odbije kao neosnovana.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Troškove montirane optužnice plaćat će građani Bosne i Hercegovine

Prema informacijama ovog portala, troškovi krivičnog postupak u ovome predmetu, zbog montirane optužnice, počev od samoga početka krivičnog postupka, odnosno faze istrage pa nadalje kroz sve faze krivičnog postupka pred Sudom i Tužiteljstvom BiH, a kasnije i pred Općinskim, odnosno Kantonalnim sudom u Sarajevu i Tužiteljstvom KS iznose više od 250.000,00 KM, koji će pasti na teret budžeta BiH, odnosno Federacije. Sami troškovi sudskog postupka padaju na teret budžetskih sredstava, a na osnovu člana 203. ZKP-a FBiH.

Nakon hapšenja Azri Miletić je, kako je na početku istaknuto određen pritvor odlukom Državnog suda. Imajući u vidu da je Miletićeva pravomoćno oslobođena, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u apelaciji broj: AP 4793/14 zauzeo stav, da: “kada se krivični postupak završi presudom kojom je optuženi oslobođen optužbe to pokazuje da je pritvor bio nepotreban, a time i neosnovan, da se za svako lice koje je bilo u pritvoru, a nakon toga pravosnažnom presudom oslobođeno optužbe, smatra da je bilo neosnovano lišeno slobode, bez obzira što je to lišenje slobode bilo zakonito… Dakle, sama činjenica da je određeno lice bilo u pritvoru, a nakon toga pravosnažnom presudom oslobođeno optužbe, automatski znači da je to lice bilo neosnovano lišeno slobode. Ustavni sud ukazuje da samim tim takvo lice ima pravo na naknadu štete (materijalne i nematerijalne)“.

Za očekivati je, da će Miletićeva podnijeti tužbu protiv BiH, zbog neosnovanog hapšenja i pritvora, pretrpljenih duševnih bolova i straha i dr.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments