fbpx

Čerkez: Krizni štab FBiH uvodi nove restrikcije, stanje je ozbiljno

3 min. za čitanje

Na današnjoj press konferenciji Federalnog ministarstva zdravstva, zamjenik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, predstavio je nove epidemiološke mjere u FBiH.

“Današnja situacija je ozbiljna. Krizni štab apeluje da se provode dosadašnje mjere jer ovakva situacija dovodi do određenih restrikcija“, rekao je.

Kazao je kako su donesene mjere o maksimalnom broju ljudi na okupljanjima, pa je tako u zatvorenom prostoru maksimalan broj osoba 30, osim ako se primjenjuje VTP pravilo, u tom slučaju je 60.

“Maksimalan broj na otvorenom je 100, ako se poštuje VTP pravilo može i 200. Kantonalni krizni štabovi mogu donositi samo restriktivnoje mjere.

Kazao je kako broj ljudi u kinima pozorištima ostaje 100.

“Imajući u vidu da je atmosfera tiha i nema većih aktivnosti. Ako ste preboljeli koronu vaš test važi 4 mjeseca, antigenski test važi 24 sata, PCR 48 sati i ako ste cijepljeni sa 2 doze 6 mjeseci, a za 3 doze 9 mjeseci“, rekao je.

Jedina zaštita od omicrona je, kako je rekao, treća doze vakcina.

Došli smo na broj od 7.200 oboljelih, apelujemo na sve da se drže mjera i izbjegavaju gužve, prijevoz gradskim saobraćajem. Preporuka je da nosimo maske i na otvorenom da bismo usporili ovaj rast iz razloga da zaštitimo zdravlje, privredu. Ne bih špekulirao koliko je teška klinička slika, kod nas je imunizacija na nivou od 40 procenata”, zaključio je.

Prema riječima Siniše Skočibušića, direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, preko 150 zaraženih na 100.000 stanovnika smatra se ozbiljnim stanjem. Zbog porasta brojki, uvjetovanim omicronom, bit će donesene nove mjere.

“Smatramo da je ovo novi val vjerovatno uvjetovan i pojavom omicron varijantom virusa. U odnosu na prošlu sedmicu broj novozaraženih se povećao za 98 posto, sedmodnevna incidenca 98 posto, broj pacijenata na respiratoru za 37 posto, a broj umrlih 29 posto u odnosu na prošlu sedmicu.

Imamo zabilježenu i omikron genetsku varijantu koja stvara veliko opterećenje na zdravstveni sistem što će izazvati drugačije mjere”, rekao je Skočibušić.

Siniša Skočibušić je kazao kako je preporuka da se izbjegava vožnja javnim gradskim prijevozom, a ukoliko je potrebno, trebaju se nositi maske.

Pozvali su i na vakcinaciju trećom dozom. 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments