fbpx

Optužnica protiv bh. poslanika Bijedića zbog navoda o namještanju milionskog posla

4 min. za čitanje
Foto: FENA/Jasmin Hasečić

Općinski sud u Gračanici potvrdio je optužnicu protiv devet osoba među kojima se nalazi i Enver Bijedić predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH i poslanik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Oni se optužuju za pribavljanje koristi i namještanje posla u vrijednosti od 2,75 miliona eura u predmetu “Rudnik soli Tuzla”, piše Slobodna Evropa.

Optužnica je potvrđena i protiv Dženana Mujkića i Atifa Mujkića, odgovornih osoba u firmi “Mining & Drilling” Gračanica, te Amira Sušića i Aziza Čačkovića, bivših direktora u “Rudniku soli” Tuzla.

Potvrđena je i protiv Amira Tursunovića, bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Rudnika, Asmira Hasića, bivšeg ministra privrede u Vladi TK, Suada Fejzića i Nermina Uljića, odgovornih osoba i članova Komisije za uvid u tehničku opremljenost ponuđača po tenderu za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama u Rudniku soli Tuzla.

Optuženi se terete da su od septembra 2019. do februara 2021. godine pristali da budu dio grupe, koju je organizovao Bijedić, s ciljem da firmi Mining & Drilling pribave korist.

To su učinili na način da kontinuirano pogoduju da ova firma ima povlašten položaj i bezrezervni preferencijalni tretman kao ponuđač na tenderu za dodjelu ugovora za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama na ležištu kamene soli Tetima Rudnika soli Tuzla.

“Pri tome su bili svjesni i znali da ovo privredno društvo u privatnom vlasništvu ne ispunjava uslove tendera u vezi sa posjedovanjem neophodnih tehničkih i materijalnih uslova, potreban broj stručnog i kvalifikovanog kadra na poslovima bušenja i opremanja bušotina, kao ni prethodne kvalifikacije za izvođenje ovakvih poslova”, saopćeno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

U ovom periodu, uz različite uloge i učešće optuženih, ova grupa je djelovala po Bijedićevom planu, te je više puta poništavan i ponavljan tender, iako su bili svjesni i znali da je firma “Mining & Drilling”, bila za više od dva miliona maraka (oko milion eura) skuplja u odnosu na drugu firmu iz Bugarske koja je bila kredibilan ponuđač.

Nakon više poništenih tendera i pogodovanja za tenderske uslove za ovu firmu koje i dalje nisu ispunjavali, firma “Minning & Drilling” je krajem decembra 2020. godine dostavila ponudu u iznosu od oko 5,4 miliona maraka (od 2,75 milona eura) za izvođenje ovih radova na sedam bušotina.

U januaru 2021. godine dodijeljen joj je ugovor, koji je i potpisan mjesec dana poslije.

“O samim činjenicama neispunjavanja uslova firme Mining & Drilling u periodu provođenja tendera i potpisivanja ugovora, se izjasnio i glavni federalni rudarski inspektor, koji je potvrdio da ova firma nema potrebnu opremu i zaposlenike i nije osposobljena za ove radove, a što je potvrdila i Porezna uprava Federacije BiH u svom inspekcijskom nadzoru”, navodi se u saopćenju.

Istraga u ovom predmetu je otvorena u februaru 2021. godine, a čemu su prethodile posebne istražne radnje nadzora telekomunikacija i praćenja i tehničkog snimanja osoba i predmeta, nakon čega je podignuta i potvrđena optužnica.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se sasluša oko 30 svjedoka i šest vještaka i stručnih lica, te da se razmotri više od 1.000 materijalnih dokaza pribavljenih tokom istrage.

Enver Bijedić je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SD BiH) te bivši član Socijaldemokratske partije (SDP) BiH iz koje je isključen u julu 2019. godine. Od 2010. godine bio je na poziciji Federalnog ministra prometa i komunikacija.

Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

A Fino Fino
Iz ove ublehe od stranke ode na optuznice Brkic , Cackovic i Bijedic, jos Delic i Jake i onda su se kompletirali dok im je opcinski koalicioni partner takodje na crnoj listi SADa …jaka druzina neka

Družina JOKS…

Sve same postenjacine.
Nevini al ispod pazuha.

Al tukne! Nejma dezodoranza koji takav smrad more prikrit. Tu ni kabaš ne pomaže…