fbpx

COVID potvrde van BiH su nevažeće

2 min. za čitanje

Već više od jedne godine digitalne COVID potvrde neizostavan su dokument i ulaznica potrebna za sva događanja širom Evrope i svijeta. Naša zemlja nikada nije postala dio tog sistema. Tako naše potvrde nigdje izvan Bosne i Hercegovine nisu priznate.

Razlog tome nije nepostojanje baza i potvrde izrađenih po evropskom standardu, već to što između 13 ministarstava nije bilo dogovora o izradi jedinstvenog dokumenta za sve građane Bosne i Hercegovine.

Alen Šeranić, ministar zdravstva manjeg entiteta pojasnio je za medije:

“Zdravstveni podaci koji se vežu za cijeli ovaj proces moraju da budu u nadležnosti i ostanu u okviru zdravstvenih ustanove koji ih pripremaju i produkuju, što je u skladu sa zakonima i u FBiH i RS“.

Ovaj put su i predstavnici RS saglasni s FBiH i Brčko-distriktom da naša zemlja, kao i svaka druga na svijetu, mora imati jednu nacionalnu COVID potvrdu.
Ministarstvo civilnih poslova mora pronaći tehničko rješenje, kako da baze podataka ostanu u kantonima, entitetima i Brčko distriktu.

“Prema informacijama, kantoni su se uglavnom spremili za to. Napomenimo i da ugovor koji bi se potpisao – zavisit će od tog rješenja. Uvjeti su stvoreni, treba ih finilizirati, te izaći s tehničkim rješenjem”, rekao je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Po dobrom starom bh. pravilu – trebala su dva mjeseca samo da se nadležni okupe za jedan sto.

Sead Šadić, šef odjeljenja za zdravstvo Brčko distrikta zakjučio je:

“Mi dok se usaglasimo – dobar dio europskih zemalja, nažalost, stavlja van snage ove propusnice“.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments