fbpx

Vlada TK protiv federalnog Zakona: Ako ne dođe do izmjena, građani će plaćati skuplju vodu

3 min. za čitanje
Arhiv

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju o načinu donošenja i efektima primjene Zakona o izdavanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacionih objekata, te je proslijedila Skupštini na dalje postupanje. Kako je rečeno na konferenciji za medije, ovaj zakon je na štetu Javnog preduzeća ”Spreča” jer se traže velika izdvajanja za vodne naknade, čak osam puta veća nego što je to bio slučaj do sada. Stoga će Vlada i Skupština tražiti izmjenu zakonskih odredbi.

Dopunama federalnog zakona koji je objavljen krajem prošle godine, predviđeno je povećanje vodne naknade Javnom preduzeću Spreča d.d. za osam puta. Ta naknada bi umjesto oko 300 hiljada KM, koliko to ”Spreča” trenutno uplaćuje, prema novom obračunu iznosila oko 2,5 miliona KM, bez obzira na količinu isporučene industrijske vode ili proizvedene električne energije.

”Za našu privredu bi bilo preveliko opterećenje i trebalo bi doći do promjene ovog zakonskog rješenja”, navodi Hajrudin Suljić, direktor JP ”Spreča” d.d..

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Vahidin Smajlović ističe da iniciraju hitnu hitnu izmjenu donesenih dopuna federalnog Zakona ili njegovo stavljanje van snage obzirom da na osnovu svih parametara privreda TK i stanovništvo ne bi mogli podnijeti ove izuzetno velike nove troškove.

Ukoliko bi se Zakon primjenjivao u ovoj formi, to bi značilo da će doći do velikog poskupljenja vode krajnjim korisnicima na području Tuzle, Živinica i Lukavca, ili će se preduzeće ugasiti.

”Mi bi praktično bili… I ne postoji nijedno drugo privredno društvo koje bi se moglo formirati na osnovu ovih pokazatelja da bi moglo funkcionosati”, ističe direktor JP ”Spreča” d.d..

Vlada i resorno kantonalno ministarstvo, kao ni preduzeće ”Spreča” nisu bili upoznati sa procedurom i samim zakonskih odredbama u toku njegove izrade i dopune. Ipak, nove odredbe pogodavat će općinama u Hercegovini, navodi direktor ”Spreče”.

”U samom prijedlogu rješenja se ciljano išlo na HE Obrovac da se dobiju stalni prihodi općinama Livno i Tomislavgrad. Kako je prošlo da se ne uzme refleksija na jezero Modrac i Sniježnicu, to nismo ni mi upoznati, zato reagujemo na ovaj način”, kaže Suljić.

O zaključcima i inicijativi Kantonalne Vlade za izmjene zakonskih odredbi će se izjasniti Skupština TK već na narednoj sjednici. Predloženo je da se od ove naknade izuzmu akumulacije koje imaju prvenstvenu namjenu vodosnabdijevanja stanovništva i privrede. U slučaju da ovaj zahtjev ne dobije podršku i ne pokrenu se procedure izmjene i dopune predmetnog federalnog zakona, te time ne zaštite privreda i građani Tuzlanskog kantona, Vlada Tuzlanskog kantona će zatražiti ocjenu ustavnosti donesenih posljednjih dopuna ovog Zakona.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments