Vlada TK: Obezbjeđene stipendije za učenike deficitarnih zanimanja

1 min. za čitanje

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici utvrdila je popis deficitarnih zanimanja za školsku 2022/2023. godinu, a učenici koji se odluče za jedno od tih zanimanja dobijat će stipendiju u iznosu 130 KM u narednih devet mjeseci. 

– Deficitarna zanimanja za školsku 2022/2023. godinu su: zidar-fasader-izolater, tesar-krovopokrivač, armirač-betonirac, keramičar-teracer, moler-farbar-soboslikar, bravar, tapetar, stolar, krojač i rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa – pojašnjava Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK. 

Uz listu deficitarnih zanimanja utvrđeni su uslovi kriteriji, postupak i način isplate stipendija redovnim učenicima prvih razreda srednjih škola koji upišu zanimanje sa ove pomenute liste.

Prema ovim uslovima pravo na stipendiju imat će redovni učenici prvih razreda srednjih škola u statusu javne ustanove na području Tuzlanskog kantona, koji se, u školskoj 2022/2023. godini, obrazuju za neko od navedenih zanimanja.

– Za ovu namjenu Vlada je osigurala ukupno 100.000 KM, a ukupna visina stipendije po kandidatu 1.170 KM, a isplata će se vršiti u devet jednakih mjesečnih rata po 130 KM – istakao je ministar Omerović. 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar