fbpx

25. maj Dan žalosti na području Tuzlanskog kantona

1 min. za čitanje

U znak sjećanja na tragediju i stradanja civila 25. maja 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji, kao i na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini, Opcinsko vijeće Tuzle je 2003. godine donijelo Odluku o komemorativnom obilježavanju 25. maja na području Tuzle.

Vlada Tuzlanskog kantona je 2016. godine donijela Odluku o proglašenju 25. maja danom žalosti na području Tuzlanskog kantona. U skladu s tim, svi organi i institucije na području Tuzlanskog kantona 25. maja trebaju istaknuti zastave na pola koplja, odnosno jarbola. Odlukom se obavezuju medijske kuće, kao i organizatori manifestacija na području Tuzlanskog kantona, da prilagode svoje programske sadržaje danu žalosti, a to se odnosi i na vlasnike ugostiteljskih objekata, udruženja i organizacije.

Za sve građane Tuzle, 25. maj je dan žalosti, bol koja ne prestaje, još od 25. maja 1995. godine. Građanke i građani Tuzle i Grad Tuzla još od 1995. godine, na dostojanstven način, komemorativnim obilježavanjem 25. maja, njeguju sjećanje na nevine žrtve ratnog zločina na Kapiji i na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Od Dana mladosti do Dana žalosti .Tuga neprebolna…

Od bola Kapija
(Jednoj mladosti)

Hoće li se
ikada, ikada
Iko i iko
imalo, imalo
od onijeh
Onamo, Onamo
setiti
na kolena kleknuti ,
hudoj mladosti
pokloniti.
I jednu suzu pustiti.

Od onijeh
Onamo, Onamo…
Nikada, nikada
Niko i niko
Nimalo,
nimalo
nije se setio .
Pred Kapijom ustuknuo
na kolena kleknuo .
Suzu
nijednu pustio.

 
Mladosti hudoj poklonio
očinju mrenu odagnao
Istini Boga nazvao!

Nikada.
Niko.

Preuzeto sa: https://sodalive.ba/kolumne/milenko-blagojevic/od-bola-kapija/

Tuga neprebolna, tuga golema. Neka je salevat i selam na ovu našu djecu i da im dragi Alah podari Dženet, inšala. Neka je laka zemlja i mir duši ovoj našoj djeci, mladosti BiH.