fbpx

Vlada TK izdvojila sredstva za nabavku linearnog akceleratora za UKC Tuzla

2 min. za čitanje

Vlada Tuzlanskog kantona je na redovnoj sjednici kroz rebalans budžeta osigurala sredstva za nabavku linearnog akceleratora u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla. 

Ministar finansija Suad Mustajbašić na pres-konferenciji je istakao kako je kantonalna vlada obezbijedila 7.5 miliona, a UKC Tuzla 2.5 miliona KM vlastitih sredstava za nabavku prijeko potrebnog aparata. 

Budžet je povećan za 1.18 posto i ukupno iznosi 605 miliona KM. 

Vlada TK je iz budžetske rezerve odobrila 400.000 KM za pomoć ugroženom stanovništvu u Turskoj, a prema riječima ministra Mustajbašića razmatra se model pomoći za ugroženo stanovništvo u Siriji. 

Usvojena je i odluka o nabavci opreme za vatrogasce i službe civilne zaštite. Odobreno je i 237.000 KM za projekte materijalnog zbrinjavanja osoba u stanju socijalne potrebe. 

Na današnjoj sjednici data je saglasnost na Plan proljetne sjetve u 2023. godini za područje tog kantona. Ovaj dokument sačinjen je na osnovu gradskih i općinskih planova i njime je predviđeno da se žitaricama, povrtnim, industrijskim i krmnim biljem zasije 48.922 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Površine na kojim je planirana proljetna sjetva su neznatno, ili za 80 ha ili 0,16 posto veće u odnosu na sjetvu realiziranu u 2022. godini. Proljetnom sjetvom u 2023. godini planirana je sjetva žitaricama na površini od 21.217 ha što je 43,37 posto ukupnog plana sjetve na području TK.

Kako je ranije najavljeno na sastanku premijera Irfana Halilagića s predstavnicima Košarkaškog saveza BiH, Vlada je danas odobrila 29.500 KM Košarkaškom savezu BiH u svrhu sufinansiranja organizacije utakmice muške košarkaške reprezentacije BiH sa košarkaškom reprezentacijom Crne Gore, u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Utakmica će se održati 23. februara u SKCP “Mejdan“ Tuzla.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments