fbpx

Kako će zakon o zabrani pušenja u restoranima i kafićima uticati na nargila barove

5 min. za čitanje

Od 20. maja na snagu stupa zakon u Federaciji BiH kojim će biti zabranjeno pušenje u restoranima i kafićima, što je izazvalo brojne reakcije u bosanskohercegovačkoj javnosti.

Riječ je o zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH. Zakon je izglasan u martu 2022. godine, a predsjednik FBiH Marinko Čavara ga je potpisao 18. maja 2022. godine.

“Ovaj zakon počinje se primjenjivati godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona”, navedeno je tada. To znači da je kraj maja period početka primjene zakona koji je podigao mnogo prašine u bh. društvu. Pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu.

Čekajući podzakonske akte

Interesantna je činjenica i pitanje kako će nove odluke utjecati na nargila barove. Zakon se primjenjuje na duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule…) za pušenje, uključujući elektronske cigarete i biljne proizvode za pušenje. Brojni ugostitetlji su već negodovali zbog nastalih uslova. Tvrde da im je egzistencija ugrožena.

Naši izvori su nam kratko poručili da udruženja imaju veliko razilaženje i nejedinstvo kada su u pitanju ovakve problematike, jer je dosta novih zakona, a očekuju se i novi podzakonski akti, pa je teško usaglasiti jednistveno mišljenje po ovom pitanju.

“Najteže je usaglasiti jedinstveni stav po ovom pitanju. Sigurno će biti razilaženja, a očekuju se i novi podzakonski akti, pa je teško i bilo kome obratiti se”, kazali su nam.

Suštinski, poteškoće u implementaciji ovih pravila imat će lokali malih kvadratura, koji će, ili potpuno zabraniti pušenje u svojim objektima ili značajno uložiti u njihovu adaptaciju. Postavlja se pitanje šta će biti s njima, jer dosta vlasnika, pogotovo manjih objekata nema mogućnost za proširenje, osim naravno statističkih izuzeća.

U nekim slučajevima, mali lokali će možda razmatrati opcije poput stvaranja terasa ili vanjskog prostora za pušače kako bi zadovoljili potrebe pušača te na taj zaštitili zdravlje ostalih posjetitelja. Ukupno, novi zakon će zahtijevati da se lokali prilagode, ali će također omogućiti nove prilike za poslovanje u nekom novom skladu.

Najveći problem dakako će imati nargila barovi koji su totalno ovisni o jednom proizvodu, gdje je napravljen jedan kult konzumiranja i pušenja ovog proizvoda. Oni će morati iznaći nove načine da privuku posjetitelje i da osiguraju profitabilnost svog poslovanja.

Oni su također podložni novom zakonu o zabrani pušenja u javnim mjestima u Bosni i Hercegovini. To znači da će morati prestati s pušenjem unutar svojih prostorija ili će morati potpuno rekonstruisati svoj objekat po novim pravilima. To će sigurno predstavljati veliki izazov za njih, naročito jer su ovisni o tome kao glavnom izvoru prihoda.

Ostaje da se vidi šta će u tom pravcu precizirati podzakonski akti u narednih šest mjeseci.

Ključne odredbe zakona

Podsjećamo, pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju u skladu sa propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja. U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe. Zakon kaže i da obaveze za fizička lica nastupaju sa danom početka primjene ovog zakona, a to je kraj maja 2023. godine, dok ustanove, preduzeća i druga pravna lica dužni su svoja akta uskladiti s odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona (novembar 2023.).

Kako je navedeno u zakonu, vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) bit će dužni na vidnim mjestima istaći znak “zabranjeno pušenje”, a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela.

U praksi to znači da će ugostitelj tokom perioda prilagodbe moći upozoriti gosta o zabrani pušenja i eventualno odbiti da ga usluži ukoliko gost bude insistirao na cigareti u unutrašnjosti objekta.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

nargila bar nema ništa sa tim.I u Njemačkoj se ne smije pušiti u restoranima gdje se servira hrana i kafićima a nargila barovi rade normalno.