fbpx

Službenici SIPA-e izvršili obustavu transakcija u vrijednosti od oko 600.000 KM

2 min. za čitanje

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su, u okviru koordinirane operativne akcije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kodnog naziva “Start”, preduzeli mjere i radnje u okviru kojih su izvršili provjere računa u bankama za devet fizičkih osoba i šest pravnih osoba.

Akcija je realizirana pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

“U okviru navedenih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e izvršili su privremenu obustavu transakcija za devet fizičkih osoba i šest pravnih osoba u ukupnom iznosu od 429.820 konvertibilnih maraka i 82.289 eura”, rečeno je iz SIPA-e.

Takođe, policijski službenici SIPA-e pretresli su pet sefova na četiri lokacije u Sarajevu prilikom čega je otkriveno i privremeno oduzeto 17.100 konvertibilnih maraka i 9.290 eura te određena količina zlatnog nakita i dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

U nastavku operativnih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e danas sui, prilikom pretresa dva sefa čiji su korisnici neke od predmetnih osoba, otkrili su i privremeno oduzeli 1.000 konvertibilnih maraka i 2.670 eura.

Navedene aktivnosti preduzete su zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizirani kriminal” i “Pranje novca”, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, i krivična djela “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “Pranje novca” i “Primanje dara i drugih oblika koristi”, propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments