fbpx

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana srednjoškolaca i srednjoškolki

4 min. za čitanje

Međunarodni dan srednjoškolaca i srednjoškolki, 17. novembar, obilježava se kao datum kad se slavi pravo svakog učenika i učenice na školovanje i pristup obrazovanju, saopćio je GIZ.

Pridružujući se obilježavanju ove godine, tim projekta Stručno obrazovanje u BiH zajedno s projektnim partnerima odaje priznanje svim srednjoškolcima koji su naporno radili i školovali se tokom pandemije COVID-19. 

Prisustvo online nastavi, pojedinačnim radom u teškim uslovima bez druženja sa vršnjacima i vršnjakinjama zahtijevalo je velike fizičke i mentalne napore. Uprkos tome, učenici  i učenice širom Bosne i Hercegovine dali su maksimum da bi uspješno završili školske obaveze. 

U projektu Stručno obrazovanje u BiH, tokom pandemije COVID-19, posebna pažnja se posvećuje prevazilaženju izazova u obrazovanju koji su naglasili faktore uzroka socijalne isključenosti i pogoršali već postojeće obrazovne i društvene nejednakosti. Stoga je bitno istaći zalaganja učenica i učenika u jačanju osjećaja pripadnosti i inkluzivne zajednice tokom učenja na daljinu, saopćeno je.

Srednje stručne i tehničke škole u Bosni i Hercegovini suočile su se i s izazovima praktične nastave i uspješno završile zadatke zahvaljujući angažmanu i nastavnika i učenika. Prilagođavanje novim metodama učenja bio je sastavni dio suočavanja sa zdravstvenom krizom izazvanom koronavirusom i njenim uticajem na budućnost.

Povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca i srednjoškolki, projekat Stručno obrazovanje u BiH, zajedno s projektnim partnerima naglašava važnost jednakog pristupa obrazovnom procesu i inkluzije svih učenika i učenica. Sve djevojke i mladići treba da imaju jednake šanse u učenju i radu, danas u školi, sutra na radnom mjestu.

S tim ciljem treba unaprijediti obrazovne sisteme u Bosni i Hercegovini kako bi se svima osiguralo učešće u inkluzivnoj nastavi i otklonile prepreke pristupu obrazovanju. Značajan faktor u tom pogledu je jačanje fleksibilnosti sistema i uključenosti pedagoških zavoda i ministarstava obrazovanja te posvećenost osnaživanju kapaciteta srednjih stručnih i tehničkih škola i nastavnog kadra.

Škole će svojim angažovanjem i radom na jednakopravnosti učenika i učenica učiniti inkluzivno obrazovanje kvalitetnim. Sistemska podrška institucija obrazovanja i cijelog društva će omogućiti njihovu ravnopravnost i mlade pripremiti za samostalnu i produktivnu budućnost.

Obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca i srednjoškolki takođe je prilika da se ukaže na važnosti partnerstva javnih i privatnih struktura u sektoru dualno organizovanog  obrazovanja i osposobljavanja, kako bi se stvorili bolji uslovi za školovanje učenica i učenika na ravnopravnoj osnovi bez predrasuda o isključivo „muškim“ ili „ženskim“ zanimanjima.

Od 17.11.2021. do 17.12.2021. godine, u okviru projekta ”Stručno obrazovanje u BiH, provodi se kampanja ”Stručno obrazovanje za sve – sada i za budućnost” kako bi se ukazalo na značaj socijalne inkluzije i rodno odgovornog obrazovanja u srednjim stručnim i tehničkim školama u BiH.

Projekt “Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini” provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH uime Vlada Švicarske i SR Njemačke.

Projekat podržavaju partnerske škole u realizaciji dualno organizovanog stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama domaćeg tržišta rada. Unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja u BiH mladićima i djevojkama nudi znanje i vještine za budućnost a  poslodavcima kvalitetan kadar na tržištu rada.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments