fbpx

U Sloveniji epidemija i dalje u porastu, predložit će se nove mjere

2 min. za čitanje

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 4276 novih zaraza koronavirusom, uz 17 preminulih među oboljelima, objavio je u srijedu nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ), a epidemiolozi stanje ocjenjuju sve lošijim i smatraju da su potrebne nove mjere.

Uz 10.046 testiranja potvrđeno je 4276 infekcija, a pozitivno je bilo 42,6 posto testova, podaci su NIJZ-a.

Udio pozitivnih je manji nego prethodni dan kad je bio pozitivan svaki drugi test, no stanje je i dalje vrlo ozbiljno, a vrhunac širenja zaraza u ovom valu očekuje se sredinom idućeg tjedna.

Hospitalizacije će po prognozama i dalje rasti, upozoravaju epidemiolozi koji će, kako se očekuje, tijekom dana vladi predložiti nove mjere.

Među prijedlozima su dodatne restrikcije za uslužne djelatnosti, nastava na fakultetima na daljinu, osim za vježbe, a i preporuka poslodavcima da što više ljudi koji to mogu radi od kuće, potvrdila je za medije infektologinja Mateja Logar koja vodi vladin tim za covid-19.

Slovenske bolnice i dalje su na krajnjem rubu mogućih kapaciteta za covid bolesnike.

Potvrđeno je da je pomoć jedne svoje medicinske ekipe bolnici u Šempeteru ponudila Italija, u kojoj je epidemiološko stanje dosta bolje, no u ministarstvu zdravstva kažu da još nije ništa definitivno dogovoreno.

Sedmodnevni prosjek zaraza po zadnjim se podacima povećao na 3270 slučajeva, visoka je i 14-dnevna incidencija i iznosi 2195 zaraza na 100.000 stanovnika, a ukupan broj cijepljenih unatoč nešto povećanom interesu zadnjih dana nije prešao 53,7 posto.

Ovog je mjeseca do sada od posljedica covida-19 umrlo 230 pacijenata, a od početka epidemije preminulo ih je 4975, službeni je podatak ministarstva zdravstva, prensi Hina.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments