fbpx

Poboljšan kvalitet zraka u Lukavcu dok je u Živinicama nezdrav

2 min. za čitanje

Usljed promjene vremenskih prilika značajno je poboljšan kvalitet zraka u cijeloj zemlji, a posebno u gradovima centralne i sjeveroistočne Bosne koji su proteklih dana bili najzagađeniji.

Posebno je poboljšan kvalitet zraka u Lukavcu i Zenici gdje kvalitet zraka jutros dobar, a izmjereni indeksi kvaliteta zraka iznosili su 4 i 33, kvalitet zraka je dobar i na području Goražda indeks kvaliteta zraka iznosio je 21, te na području glavnog grada BiH gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 46.

Na području Jajca i Ilijaša zrak je jutros umjereno zagađen, indeksi kvaliteta zraka iznosili su 53, na području Tuzle 60, te na području Doboj Istoka gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 70.

U situaciji umjerenog zagađenja zraka, iz Eko Akcije upozoravaju kako neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka.

Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.Na području Živinica kvalitet zraka je nezdrav za osjetljive grupe stanovništva. Indeks kvaliteta zraka iznosio je 106.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca na području tog grada trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

haman se otvorila i koksara u živinicama

Ma kako ugradiše filter A.Đ. u Nadzorni odbor Gikila zrak se odmah pročistio a sreća on (filter) bio pojeftin.

I ocekivalo se to da bude tako.Pa Lukavac ce sada da bude vazdusna banja samo malo sacekajte rano je jos tek je nova postava stigla u Gikil.Pa zar stvarno mislite da su gradjani toliko naivni da ih mozete godinama lagati ,pa dajte nismo djeca.