fbpx

Utvrđen prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama

2 min. za čitanje

Federalna vlada utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama FBiH i uputila ga u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku, s obzirom da nije složen i obiman.

Razlozi za pripremu ovog zakona su izvršavanje presude Ustavnog suda FBiH od 13.12.2016. godine koja se ovim putem i fomalno izvršava, zaključci Vlade FBiH od 30.5.2019., 17.10.2019. i 22.11.2019. godine, kao i zaključak Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 5.12.2019. godine.

Novim zakonskim rješenjem djelokrug rada Federalne uprave za inspekcijske poslove se širi i na oblasti rada humanitarnih organizacija i socijalne i dječije zaštite, tako da su predviđena radna mjesta inspektora za humanitarnu djelatnost i inspektora za socijalnu i dječiju zaštitu.

Presudom Ustavnog suda FBiHod 13.12.2016. godine utvrđeno je da su odredbe iz člana 37. i člana 44. stavovi (I) i (3) Zakona o inspekcijama FBiH suprotne odredbama Ustava FBiH.

S tim u vezi, Vlada FBiH je zaključkom od 30.5.2019 godine obavezala nadležne organe federalne vlasti da usklade odredbe ovog zakona sa presudom i upute ih u parlamentamu proceduru.

Osim toga, svojim zaključcima od 17.10.2019. i 22.11.2019. godine Vlada je obavezala nadležne organe federalne vlasti da pripreme i u parlamentarnu proceduru upute prijedlog Zakona o dopunama Zakona o inspekcijama FBiH tako da se djelokrug rada federalne inspekcije proširi i na oblasti rada humanitarnih organizacija i socijalnu i dječiju zaštitu.

Na sličan način je i Predstavnički dom Parlamenta FBiH 5.12.2019. godine obavezao nadležne organe federalne vlasti da pripreme i u parlamentamu proceduru upute prijedlog dopuna ovog zakona kojim bi oblast socijalne i dječije zaštite bila u djelokrugu rada federalne inspekcije.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Prica mi jedan pouzdan izvor da je trenutni nacelnik opcine Lukavac viden juce (srijeda) u Bingu Bulevar Tuzla u 12 sati popodne kako nesto kupuje.
Da li se vodio na radnom mjestu taj dan?
Da li ostavlja novac u opcini u kojoj je nacelnik?
Da li trosi budzetske tj narodne pare ili svoje?
Da li je stucno’ bradicu?
Sve ove navode trebala bi da provjeri federalna inspekcija za privredni kriminal.
Neka neko demantuje ako nije istina.
P.S. Ozna sve dozna.

Gdje postoji u bh ,socijalna zastita za djecu.