fbpx

Delegacija Zavoda za kulturno historijsko naslijeđe posjetila KUD “Puračić”

1 min. za čitanje

U utorak 18.02.2020. godine, u etno sobi Puračka sehara, ugostili smo delegaciju JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona koju je predvodio direktor Zavoda Kemal Nurkić sa stručnim saradnicima, Rusmirom Djedovićem stručnim saradnikom za prirodno i etnološko naslijeđe i Semirom Hadžimusićem stručnim saradnikom za kulturno-historijsko, umjetničko i spomeničko naslijeđe.

Ovom prilikom predsjednik KUD-a Hazim Osmanović ih je upoznao sa aktivnostim i dosadašnjim rezultatima na polju očuvanja, njegovanja i promoviranja bosanske kulturne baštine, tradicije i običaja naroda u Bosni i Hercegovini, kao i sa planovima za naredni period.

Posebna tema je bila Puračka ćaska i ćaskanje, kao i aktivnosti koje se vode na uvrštavanju ovog jedinstvenog gastro specijaliteta na listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine, a sve to uz degustiranje ćaske.

Tokom sastanka izražena je obostrana spremnost za saradnju i koordinirano djelovanje u narednom periodu po pitanju očuvanja kulturne baštine i dogovoreni konkretni pravci.

Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Siljte,jambeza,modernizirana sinija,bosanski cilim,sis za kahhvu,pegla na mahanje.Imala je rahmetli Ramickanapuni ju zarom, razmase, pa tek oprane haljinke ispegla,Dodje Zilka,pristavi se kahva i oturi prica.Znale su njih dvije vise od DB-a.Carsija je bila sila…Znaju ovi iz Zavoda da treba doc’ u carsiju i KUD “Puracic” kod Hazima pa se napamtit…

Hocemo Tulumovica. Sta je jeo,pio,ziogu?

Zar nije bila srijeda 18 ti ?

Nije.Srijeda je 19.2. Pozdravljam te iz Beca ,Dzeko .

Ovo je vise zajezancija.