fbpx

Od danas apoteke u TK ne izdavaju lijekove na recept

3 min. za čitanje

Shodno obavijesti o obustavi izdavanja lijekova na recept u Tuzlanskom kantonu od 01.01.2020. godine, Komora magistara farmacije Tuzlanskog kantona izdala je saopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

31.12.2020. godine u 08:00 održan je hitan sastanak u Ministarstvu zdravstva TK na kojem su prisutni bili ispred Ministarstva: Ministrica Dajana Čolić, Pomoćnik ministra Miralem Smajić i Sekretar ministarstva Melika Saračević, ispred ZZO TK direktor: Emir Nuhanović, i Pomoćnik direktora za ekonomske poslove i trezor Almira Hurić. ispred magistara farmacije TK odbor za pregovore činilu su: Sekretar Komore magistara farmacije TK Dragan Nikić, ispred javnih apoteka Edim Kadić, privatnih apoteka i PR odbora Amela Gazibegović i predstavnik pojedinačnih apoteka Softić Senad. Na sastanku je pokušano doći do rješenja problema koji bi nastao u slučaju obustave izdavanja lijekova na recept. Međutim, stav Zavoda i Minsitarstva zdravstva TK je isti kao i ranije, po principu usmenih obećanja i bez zvaničnih dokumenata da će usluga biti eventualno korigovana. Poučeni ranijim ne ispunjenim usmenim obećanjima, ovakvu ponudu magistri farmacije TK nisu mogli prihvatiti iz razloga što usmeno obećanje, bez konkretno navedenog iznosa povećanja koje tražimo, a koje bi vrijednost našeg rada izjednačilo sa vrednovanjem rada magistra farmacije u drugim kantonima u FBiH, nije ponuđeno u formi koja sa sobom nosi garanciju ispunjenja obećanja Zbog nepostizanja dogovora, sve apoteke Tuzlanskog kantona u cilju informiranosti pacijenata o novonastaloj situaciji od 01.01. 2020. godine imat će jasno istaknutu obavijest na objektu apoteke: „U ovoj apoteci se od 01.01.2020. godine ne mogu izdati lijekovi sa esencijalne liste lijekova, iz razloga što sa Zavodom zdravstvenog osiguranja TK nije potpisan ugovor za 2020. godinu“. Smatramo da su nadležne institucije tokom protekle 2019. godine imale dovoljno vremena da razmotre zahtjeve magistara farmacije i da pokušaju blagovremeno postići dogovor, a posebno ističemo činjenicu da smo mogućnost ovakvog razvoja događaja nadležnim institucijama najavili 16.12.2019.godine kroz potpisanu zajedničku izjavu svih ugovornih apoteka, dakle prije sjednice Skupštine Kantona 23.12.2019.godine , na kojoj je usvojeno privremeno finansiranje Kantona, a ni u kom slučaju kako navode u dopisu Ministarstav zdravstva u ‘ jutarnjoj pošti 31.12.’ Jedina preostala mogućnost za promjenu ovakve odluke magistara farmacije Tuzlanskog kantona jeste da nadležne institucije Tuzlanskog kantona, odnosno Ministarstvo zdravstva i ZZO TK isprave stav prema apotekama i odustanu od ucjenjivačkog odnosa i iskorištavanja naših humanih osjećajima prema pacijentima i ponudi uslove koji su barem približni uslovima u Federaciji. U suprotnom, farmaceuti u TK mole svoje pacijente za strpljenje jer neće moći realizovati recepte na kojima su propisani lijekovi sa esencijalne liste, dok se ne riješi pitanje usluge.

Podijeli ovaj članak
6 komentara
Subscribe
Notify of
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Apateka dabasnica zv. flonidon. A i jesu zavrsili fakultet da mogu prodavati lijekove. I jos se nesto bune. Ma na biro bi vi meni.

Sve je to normalno za ovu usranu drzavu.