fbpx

Evo gdje i kako možete pronaći posao u Njemačkoj

1 min. za čitanje

Poznato je da 2020. godine u Njemačkoj na snagu stupa novi zakon koji će olakšati radnicima izvan zemalja EU zaposlenje u toj zemlji.

Kako smo već pisali, u Njemačkoj ima više od milion slobodnih radnih mjesta, a neki projekti već stoje zbog nedostatka radnika.

Njemačka vlada je još ranije kreirala višejezični portal za stručnu radnu snagu iz inostranstva – www.make-it-in-germany.com. Ovaj sajt dostupan je i na jezicima naroda BiH.

Njegov cilj je da informira osobe zainteresirane za imigraciju, kako uspješno mogu organizirati svoj put prema Njemačkoj – od priprema u zemlji porijekla do dolaska i prvih koraka u Njemačkoj.

Ukoliko, pak, želite provjeriti slobodna radna mjesta u Njemačkoj, to, između ostalog, možete uraditi na OVOM LINKU, na kojem se nudi više hiljada poslova.

Dok Njemačka vlada već aktivno radi na privlačenju radnika iz inostranstva, vlasti u BiH ne poduzimaju skoro ništa da zaustave odljev ljudi.

Stoga postoji strah da bi 2020. zapravo mogla postati “Godina egzodusa” za stanovništvo Bosne i Hercegovine.

Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

“Stoga postoji strah da bi 2020. zapravo mogla postati “Godina egzodusa” za stanovništvo Bosne i Hercegovine” bi prije trebalo razumjeti kao “nadu” da bi 2020. mogla postati godina egzodusa 😉

Njemacka nikada nije nista slucajno radila pa ni sada.Veliki deficit radne snage prijeti da paralise ne samo industriju,nego i cijelo drustvo.Kao racionalni i ,nadasve efikasni,krenuli su u veliku akciju obezbijedjivanja radne snage.Nije ni slucajno to sto su posebno aktivni u BiH-i. Visedecenijsko iskustvo sa radnom snagom sa nasih podrucja je vise nego povoljno.Osim toga,i posebno poslije ovog rata,sve analize su pokazale da se ljudi iz BiH -e najefikasnije integriraju u njemacko drustvo.Takav je slucaj i u Austriji i svim zapadnim zemljama.Relativno solidna skolska osnova koju sa sobom donose znatno ubrzava,pojeftinjuje i olaksava prilagodjavanju kulturi i privredi jednog od najefikasnijih politickih sustava.Nijemci traze ali i daju.I kod njih nema “bratskih i jaranskih” poslovnih odnosa,nego striktno-interesnih.
Zato je sigurno da ce se mnogi gradjani odluciti da “novi zivot” zapocnu bas u Njemackoj.Predstoji nam VELIKA SEOBA …

Zato ce biti posla za ljude koji ostanu u Bih. Ako cu prati zadnjice ili razvoziti postu neka hvala.

U BiH mogu da ostanu samo politicari i tatini sinovi Dzeko!