fbpx

Integracija u EU i unapređenje odnosa s NATO-om prioriteti bh. vanjske politike

3 min. za čitanje

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om Josip Brkić sastao se u Briselu s Odborom zamjenika stalnih predstavnika NATO-a (NATO DPRC).   

Brkić je izrazio zahvalnost članovima Odbora zamjenika stalnih predstavnika NATO-a na njihovoj predanosti i prilici za razgovor i razmjenu informacija o provedbi aktivnosti u svezi s Programom reformi 2023.

Izrazio je zadovoljstvo i činjenicom da NATO zadržava fokus na dijalogu s državama kandidatima, unatoč vrlo složenom sigurnosnom trenutku u kojem živimo, te da ostaje snažno predan sigurnosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Izvijestio je, kao predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH, da je na temelju doprinosa prikupljenih od relevantnih institucija Bosne i Hercegovine pripremljen nacrt Programa reformi 2023.

Kada je riječ o realizaciji aktivnosti institucija BiH u 2023. godini, Ministarstvo vanjskih poslova BiH pripremilo je Informaciju o provedbi aktivnosti institucija BiH u 2023. godini, koja je dostavljena sjedištu NATO-a u Briselu.

Naglasio je da su institucije u Bosni i Hercegovini, u skladu sa svojim nadležnostima, nastavile provoditi aktivnosti, odnosno reformske procese koji su utvrđeni Programom reformi.

Ocijenio je da Informacija o stupnju provedbe u političkom, gospodarskom, obrambeno-sigurnosnom, resursnom i pravnom smislu potvrđuje da postoji jak temelj za nastavak suradnje između BiH i NATO-a.

Podsjetio je da su integracija u EU i unapređenje odnosa s NATO-om, uz jačanje regionalne suradnje, prioriteti vanjske politike BiH.

U svezi s obrambenom politikom BiH, Brkić je informirao da je u tijeku realizacija projekata koji se odnose na modernizaciju naoružanja, opreme i infrastrukture kroz NATO DCBI i EU EPF programe, u skladu s Pregledom obrane i Planom razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH.

Dodao je da je vrlo važno da se Bosna i Hercegovina spominje u Godišnjem izvješću NATO-a za 2023. godinu, koje je glavni tajnik objavio 14. marta ove godine.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina i dalje spremna uključiti se u sadržajnu suradnju s NATO-om u širokom spektru sigurnosnih pitanja te najavio da će se u listopadu ove godine u našoj zemlji održati Simpozij NATO Partnerstva 360, koji ima globalni karakter, i na kojem saveznici, zemlje partneri i međunarodne organizacije mogu raspravljati o zajedničkim sigurnosnim i drugim izazovima s kojima se suočavaju naša društva, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments