fbpx

Građani BiH neke namirnice plaćaju 50% više, ulje 100%, dizel 80%

4 min. za čitanje

Bh. građane gotovo svakodnevno dočekuju ekonomski i socijalni udar čemu svjedoče stalna poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Mnogi smatraju kako su odavno prešla granice podnošljivosti.

Jedno od posljednjih iznenađenja bila je nova cijena putera za čiju je težinu od 250 grama potrebno platiti čak 9,50 KM.

Naravno, to nije sve, s novim cijenama goriva očekuje se i novi rast cijena svih proizvoda, kako u svijetu tako i na tržištu BiH, za što građani ove države više nemaju ni opravdanja, ali ni financijskih sredstava pomoću kojih bi bili ukorak sa svakodnevnim izazovima koji donose nove cijene.

“Ulje, mlijeko, puter… apsolutno sve je poskupjelo. Više ne možemo ni pratiti cijene. Penzije su nikakve za preživljavanje, 410 KM mjesečno dobijem i od toga, dok platim režije i kupim lijekove, ništa ne ostane”, objašnjava penzionerka.

Penzionera koji dijele njenu borbu s poskupljenjima ima mnogo. Podaci Federalnog zavoda MIO pokazuju da u ovom entitetu penziju prima 427.236 penzionera. A najniža je ona koju upravo prima sarajevska penzionerka i iznosi 410 KM.

Podsjetimo, indeks potrošačkih cijena u BiH pokazuje da je u aprilu 2022. u odnosu na samo mjesec dana ranije, u prosjeku zabilježen rast cijena hrane i bezalkoholnih napitaka za 5,6 posto, prijevoza za 3,5 posto.

“Nivo cijena u aprilu 2022. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 13,2 posto”, navedeno je u izvješću Agencije za statistiku BiH.

Ističu kako je prosječan pad cijena zabilježen u odjeljku odjeće i obuće za 4,8 posto.

U odnosu na isto razdoblje lani zabilježene su veće cijene hljeba, mlijeka, šećera, brašna, mesa… Enormno su povećane i cijene ulja za koje je u 2021. godini bilo potrebno izdvojiti 2,80 KM po litri dok se za istu količinu danas izdvaja 5,10 KM.

Dok je prema nekim pokazateljima juneće meso u godini dana poskupjelo za više od 50 posto, podaci Agencije za statistiku kažu da je junetina u aprilu ove godine u odnosu na isti mjesec lani skuplja za 4 KM i sada košta 17,70 KM. U promatranom mjesecu, točnije aprilu, kilogram piletine, prema podacima Agencije za statistiku, prosječno je stajao 6,6 KM dok je godinu ranije za njega bilo potrebno izdvojiti 4,90 KM. Druge vrste mesa također su zabilježile skok.

Također, za više od 4 KM povećana je cijena maslaca. Jedino što nije poskupjelo su jaja, čija je cijena po komadu i dalje 0,30 KM. Jedna od važnijih stavki čije se cijene, također, mijenjaju na gotovo svakodnevnoj razini je gorivo, čija je cijena u godini dana po litri skočila gotovo dvostruko. Podsjetimo, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH cijena benzina bila je 2,14 KM, a dizela 2,05 KM po litri, a jučer je stajala i do 3,81 KM. Kako je stalno rasla cijena litre goriva, i taksisti su bili primorani povećavati cijene svojih usluga, a kako su javili, od 25. juna korigirat će se cijena koja će biti minimalna i jedinstvena na području FBiH.

Dvije mjere

Dok odgovorni uglavnom šute, ekonomisti predlažu dvije mjere. Prva, žurno i bez odlaganja, suspendirati trošarine na gorivo. Druga mjera uključuje obračun PDV-a, ne na trenutačnu vrijednost litre goriva, nego na iznos maloprodajne cijene od dvije marke koja je bila prije godinu dana.

“Da sutra donesu mjeru privremene suspenzije naplate trošarina, one ne bi imale ni približno isti učinak da je donesena primjerice u februaru ili martu kada je se to trebalo uraditi jer kada usporedite kakva je razina cijena bila u februaru ili martu s cijenama danas, možete vidjeti koliko je izostanak jedne takve mjere donio štetne posljedice za građane”, kazao je ekonomski stručnjak Faruk Hadžić.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments