fbpx

Djeca u Srbiji u školi plesala uz pjesmu “Ne volim te Alija”

1 min. za čitanje

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji izrazila je danas zabrinutost zbog puštanja pjesme “Ne volim te, Alija” na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda OŠ “Vasa Stajić” iz Novog Sada i ocijenila da je riječ o instrumentalizaciji djece u promociji nacionalizma u Srbiji.

„Puštanje pjesme je samo posljedica promocije nacionalizma na svim nivoima i atmosfere u kojoj sva djeca u Srbiji žive, rastu i obrazuju se“, ocijenila je Inicijativa mladih u saopštenju.

Oni su dodali da pjesme koje pozivaju na nacionalnu i vjersku mržnju ne smiju biti dio aktivnosti obrazovnih ustanova i naveli da su za to isključivo nadležni i odgovorni učitelji, školska uprava i ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

“Izjava direktorice škole Zorice Đurić u kojoj se odgovornost za reprodukovanje pjesme prebacuje na đake je poražavajuća i pokazuje nedostatak razumijevanja važnosti uspostavljanja preventivnih edukativnih praksi. Ovakvim izjavama nadležnih se dodatno normalizuje neodgovornost institucija”, ocijenila je Inicijativa mladih.

Dodali su da od ministarstva očekuju reakciju, pozivanje nadležnih u školi na odgovornost, kao i preduzimanje koraka koji će voditi unaprijeđenju obrazovnog sistema na način da podstiče na toleranciju i razumijevanje kroz učenje o prošlosti koje je bazirano na činjenicama.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

I mi pevamo ringe ringe raja bice svingeraja

Trebaju mu spomenik podignuti, Dao im je RS…