fbpx

Edukacija mladih i odraslih o pravima potrošača sa naglaskom na problematiku internet trgovine

2 min. za čitanje

U okviru planiranih Programskih aktivnosti za 2019.godinu, Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona u saradnji sa Udruženjem potrošača “Klub potrošača TK” Tuzla je u četvrtak 19.12.2019.godine, realizovalo dva edukativna predavanja na temu „Edukacija mladih i odraslih o pravima potrošača sa naglaskom na problematiku internet trgovine sa reklamacijom na kupljene proizvode/usluge”.

mtts-2019-12-20

Predavači na skupu su bili predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona – inspektori za cyber kriminal koji su kroz praktične i jednostavne primjere, predstavili neke od opasnosti kupovine na daljinu i ponudili riješenja u spriječavanju prevara.

Kupovina putem interneta je sve češća na bosansko-hercegovačkom tržištu. Ovaj vid kupovine ima niz prednosti ali uključuje i mnogobrojne rizike. Zbog toga je edukacija mladih i odraslih na ovu temu vrlo važna jer su učestale prijave prevara građana-potrošača.

Prvo predavanje je održano u Domu kulture u Gornjoj Tuzli sa učešćem članica Udruženja žena Gornja Tuzla, članova_ ca Udruženja penzionera Gornja Tuzla, te predstavnika Vijeća mladih MZ Gornja Tuzla. Svi prisutni su izrazili zadovoljstvo pripremljenim i korisnim informacijama.

Drugo predavanje je održano u prostorijama Tehnološkog fakulteta Tuzla, gdje su učešće uzeli učenici završnih razreda JUMS Elektrotehničke škole, kao i studenti Tehnološkog fakulteta. Predavanje je proteklo u interaktivanom dijalogu predavača i učesnika koji su imali bezbroj pitanja kako da što sigurnije koriste prednosti napredne tehnologije a da u isto vrijeme budu zaštićeni i u okviru zakonskih regulativa.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments