fbpx

Lukavac: Održano predavanje na temu “Mjesto i uloga zdravstvenog savjeta u zaštiti prava pacijenata”

2 min. za čitanje

24. decembra u sali Biblioteke, Zdravstveni savjet Općine Lukavac održao je Javno tematsko predavanje na temu “Mjesto i uloga zdravstvenog savjeta u zaštiti prava pacijenata”

Moderatorica na ovom predavanju je bila Amela Krnjić – Husić, članica Zdravstvenog savjeta Općine Lukavac, a predavač Enes Osmanović, predsjednik Zdravstvenog savjeta Općine Lukavac

Tematsko predavanje, kao način informisanja i educiranja građana i zdravstvenih djelatnika, odnosilo se na ”zaštitu prava pacijenata”, a za koja su vezana obaveze i odgovornosti, očekivano nije izazvalo veliki interes struke.

Ipak, svoje interesovanje i učešće u ovoj aktivnosti Zdravstvenog savjeta uzeli su:

  • Dajana Čolić – Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona
  • Alisa Dizdarević Jaganjac – predstavnik Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona
  • Vahida Atić – predstavnik Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona
  • Enes Numanović – predstavnik osnivača Općine Lukavac
  • Članovi Zdravstvenog savjeta Općine Lukavac

Na ovom tematskom predavanju reafirmisana su prava pacijenata koja su već regulisana zakonima o zdravstvenoj zaštiti FBiH i predstavljaju standard kvalitete.

U konstruktivnoj diskusiji koja je uslijedila podržana je uloga Zdravstvenog savjeta u naporima da ojača ulogu pacijenta kao pravnog subjekta u sistemu zdravstvene zaštite, da unaprijedi i ojača povjerenje između zdravstvenih djelatnika i pacijenata, da osigura kvalitet medicinskih usluga, ali i da garantuje slobodu i ugled ljekarskog poziva.

Predstavnici AKAZ-a nisu uzeli učešće na ovom predavanju, kao i predstavnici javnog i privatnog zdravstvenog sektora koji su registrovani na području općine Lukavac, koji također nisu iskazali interes za učešće na ovom predavanju. Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su se odazvali našem pozivu i dali svoj doprinos razvijenoj tematskoj diskusiji. Naravno, zahvaljujemo se i domaćinu sastanka, direktorici JU Javna biblioteka Lukavac, Mineli Moranjkić na podršci za nas važnog tematskog predavanja i predstavljanja Zdravstvenog savjeta općine Lukavac, izjavio je prim.dr.sc. Enes Osmanović.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Tema kako promijeniti terapiju pacijentu pa otici privatno odraditi jedan ultrazvuk.